Українцям варто готуватись до віялових відключень електрики: ситуація вкрай загрозлива

16.11.2021
Українцям варто готуватись до віялових відключень електрики: ситуація вкрай загрозлива

Вугілля в Україні невдовзі буде цінуватися на вагу золота, втім від відключень електроенергії це нас, ймовірно, не врятує. (Фото з сайту oilreview.kiev.ua.)

Україна, схоже, таки готується до віялових відключень електроенергії — через безпечність урядовців, які не здійснили необхідної підготовки до зимового сезону та не накопичили необхідних запасів вугілля, знехтувавши при цьому можливостями атомної енергетики, наша держава опинилася у кризовій ситуації.


Влада, втім, намагається заспокоїти українців, заявляючи, що все під контролем і «темної» урядовці не допустять.

 

Проте незалежні експерти заявляють, що все не так добре, як намагаються подати міністри.

Ситуація виглядає критично

В Україні стрімко погіршується ситуація з накопиченням вугілля. Станом на середину минулого тижня запаси вугілля на складах теплових електростанцій генеруючих компаній України опустилися нижче 0,5 млн тонн. За місяць вони скоротилися на 33,1%, або на 236,7 тис. тонн.


Ситуація із забезпеченням вугіллям в Україні залишається напруженою. Наприкінці минулого місяця стало відомо, що міністерство економіки Російської Федерації не дало квоти російським компаніям на експорт енергетичного вугілля в Україну.

 

Вказане рішення стосується у тому числі й вугілля антрацитової групи, яке імпортують компанії, що входять до ДТЕК українського олігарха Ріната Ахметова. Крім того, Російська Федерація зупинила транзит через її територію енергетичного вугілля з Казахстану до України.


За даними Міністерства енергетики України, компанії теплової генерації у листопаді планували імпортувати 562 тисячі тонн вугілля.

 

Зокрема, державне «Центренерго» хоче імпортувати близько 200 тисяч тонн, у тому числі з Казахстану. У Міненерго заявляють, що головним стабілізуючим фактором цього опалювального сезону буде атомна генерація: навантаження на неї буде рекордним за останні п’ять років.


«Йдеться про плюс 7 млрд кВт-годин, що на 15% більше навіть від минулорічного. Таке збільшення у виробництві електроенергії дозволить знизити потребу у вугіллі на 3,6 млн тонн», — повідомив міністр Герман Галущенко.


Збільшити імпорт вугілля, на думку експертів, заважає зростання цін та дефіцит цього палива на світових ринках, які певною мірою спровоковані агресивною політикою Китаю.

 

Якщо в серпні вартість ф’ючерсів на енергетичне вугілля на Роттердамській біржі була на рівні 130-150 доларів за тонну, то на початку жовтня вона коливалася в діапазоні 240-270 доларів, а зараз злетіла ще вище. Влітку ж українські компанії не робили запаси через брак фінансів.


На тлі дефіциту вугілля Україна на початку листопада відновила імпорт електроенергії з Білорусі: обсяг імпорту міг досягти 9200 МВт-год, що становить приблизно 2% добового споживання.


Проте за кілька днів білоруська сторона заявила, що в односторонньому порядку припиняє подачу електроенергії в Україну, а підписання нової угоди не перед­бачено.

 

Таким чином у системі енергозабезпечення України виникає величезна «дірка», яка може мати вельми негативні результати для держави і для кожного з нас. Найбільш негативний наслідок для нас — ймовірність так званих віялових відключень електроенергії, від яких Україна вже встигла відвикнути після буремних 1990-х.

Влада: «віял» не буде!

Представники ж української влади заперечують таку можливість, заявляючи, що в жодному випадку не допустять відключення електроенергії для індивідуальних споживачів. Так, голова наглядової ради ПАТ «Центренерго» Денис Кудін днями заявив, що, на його думку, відключень електроенергії в Україні не буде.

 

«Ми щодня докладаємо максимум зусиль, щоби не трапився блек-аут. Коли ми дивимося, які відключення у Китаї, то перспектива лякає. Але треба сказати, що в січні-лютому цього року вже були складнощі в енергосистемі, і «Центренерго» врятувало цю систему. Ми перейшли від роботи з вугіллям, якого не було, на газ — і завдяки цьому згенерували достатньо електроенергії, щоб у системі підтримувати стабільну потужність пікових навантажень. Те саме за потреби ми готові зробити і зараз. Газу достатньо, і якщо так станеться, що на коротких проміжках часу нам не вистачить вугілля, то ми на ці проміжки часу перейдемо на газ. Відповідно, Україна буде з електроенергією», — заявив Кудін, додавши, що контракт про постачання газу укладено лише з «Нафтогазом», якому «Центренерго» заборгувало ще майже 900 млн грн за постачання у січні-лютому.


«Ми плануємо цей борг погасити у листопаді за рахунок передоплати за реалізовану електроенергію. У такому разі ми знатимемо, що готові до будь-яких форс-мажорів. Розраховуємо, що якщо країні потрібно буде балансувати енергосистему, то також, як це було минулого разу, пройде нарада на рівні Ради Національної безпеки і оборони — і буде рішення переходити на альтернативне паливо. Газ у НАК «Нафтогаз України» є, ми з ними в регулярному контакті. У «Нафтогазі» добре розуміють, що якщо системі буде потрібно, то доведеться постачати газ для цілей енергетики», — пояснив Кудін.

А може, ми її санкціями?!

Такої ж думки і прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, який на останньому засіданні уряду заявив: попри напружену ситуацію з вугіллям на теплових електростанціях, віялових відключень електроенергії цієї зими в Україні не буде — і уточнив: Кабінет Міністрів уклав додаткові контракти на імпорт вугілля, очікують також збільшення видобутку українськими шахтами.


«Уряд не розробляє ніяких планів щодо віялових відключень, ситуація у сфері електроенергетики дійсно є непростою, насамперед це стосується запасів вугілля для роботи теплової генерації, ще кілька місяців тому ми активізували зусилля і щодо додаткових імпортних контрактів, і щодо збільшення власного видобутку вугілля», — зазначив Шмигаль.


Секретар РНБО  Олексій Данілов днями заявив, що Рада нацбезпеки і оборони не може давати розпорядження щодо віялових відключень електроенергії. Посадовець, утім, не відповів на запитання журналістів, чи піде Україна на прямі закупівлі газу з РФ.


«РНБО не може давати розпорядження, не може давати графіки (віялових відключень. — Ред.). У нас є два рішення РНБО, що стосуються енергетичного комплексу, а також є протокольне доручення, яке було розглянуто на попередньо­му засіданні РНБО, всі ці документи є публічними. Там усе прописано, що має робити Кабінет Міністрів», — сказав Данілов.


«У разі необхідності, якщо надалі триватиме складна ситуація, ми не виключаємо використання Росією енергетичного тероризму щодо нашої країни, будуть ухвалені відповідні рішення. Дуже швидко, жорстко, відповідно до інтересів нашої країни, — додав він, не вдаючись у деталі. — Каб­мін, Мін­енерго працюють над цим питанням. Якщо ми бачимо загрозу нацбезпеці, ми на це маємо реагувати. Сьогодні нормативно-правових документів більш ніж достатньо. Головне, щоб вони їх почали сумлінно виконувати».

Відключення вже почалися

Оптимізм урядовців, зрештою, поділяють не всі. Так, в Укренерго повідомляли, що дефіцит світла і віялові відключення — наслідки, про які говорили експерти, — тепер можуть стати реальністю. За їхніми даними, напередодні повністю були зупинені обидва блоки Слов’янської ТЕС. Окрім того, менше десятиденних запасів палива також у Трипільської, Зміївської, Криворізької, Запорізької, Бурштинської, Вуглегірської та Курахівської теплових електростанцій.


Міненерго розповіло про масштабні відключення електроенергії та опублікувало на своєму сайті графіки цих відключень: цей процес торкнеться усіх регіонів, а в кожній області є свої графіки знеструмлення окремих вулиць і цілих населених пунктів, у яких зазначені адреси, години і числа.


Водночас у відомстві наголосили: ці графіки знеструмлення, мовляв, не мають нічого спільного із так званими віяловими відключеннями електроенергії, про які останнім часом українські ЗМІ згадують дедалі частіше.

 

«Відключення електроенергії у зв’язку з плановими ремонтами електромереж», — йдеться в публікації на сторінці Міненерго у фейсбуці.


Утім, як повідомила експерт у галузі житлово-комунальних послуг Крістіна Ненно, Міненерго видає бажане за дійсне, а українці вже стикаються з цим неприємним явищем.

 

За її словами, представники місцевої влади в деяких регіонах уже попередили споживачів про загрозу періодичного відключення світла: місцями електрики не буде до 10 години на добу. Першими про перебої з електроенергією повідомили старости кількох населених пунктів у Херсонській, Хмельницькій та Київській областях, а також на Волині.


«З деяких регіонів надходять заявки про відключення, які повторюватимуться кожні дві доби. Проте їхня тривалість складе близько 10 годин. Тож ситуація більш ніж серйозна», — зазначила Ненно.


Водночас співзасновник громадської організації «Фонд енергетичних стратегій» Юрій Корольчук висловив думку, що влада зробить усе, щоб віялові відключення електрики не торкнулися мешканців великих міст. Причина в тому, що регулярні відключення світла можуть спричинити масове невдоволення.


Натомість голова Союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко вважає, що віялові відключення електроенергії в цьому опалювальному сезоні можливі ближче до січня-лютого. «Я вважаю, що ризик віялових відключень в Україні є, адже ми поки що не маємо стовідсоткової впевненості, що отримуватимемо імпортну електроенергію з Білорусі чи Росії, чи вистачить нам вугілля», — заявив він, додавши, що зараз Україна замість вугілля користується газом, і незрозуміло, чи буде така можливість і на початку наступного року.


«Протягом двох місяців ми відчуватимемо величезні проблеми з постачанням електроенергії по всій території України. Тому що навіть якщо ми привеземо одночасно все вугілля — тільки для того, щоб доставити його на всі наші теплоелектростанції, знадобиться понад два місяці», — резюмував експерт.
Врятувати Зеленського


Інші аналітики висувають ще песимістичніші прогнози — стверджуючи, що блекаут може розпочатися вже в листопаді. Так, ексдержавний уповноважений Антимонопольного комітету та засновник Ліги антитрасту Агія Загребельська стверджує, що ситуація більше, ніж загрозлива.

 

«Зима близько. «Ахметівці» звинувачують в енергокризі Коломойського. Коломойські — Ахметова. Зеленські кажуть, що енергокризи немає. Росія ще більше затягує газово-вугільно-електричний зашморг на українській шиї. Якщо дива не станеться, то вже в листопаді нас чекають віялові відключення. Або купівля антрацитового вугілля у терористів з так званих «ДНР/ЛНР» та газу в «Газпрому». Другий варіант для президента — швидка вулична зміна влади. Перший — падіння рейтингу та поступова гарантована втрата влади», — відзначила вона, додавши, що врятувати Зеленського від цього вибору, «здається, може тільки Ахметов, якщо частину вугілля дістане з «заначки» та другу привезе за будь-яку ціну, бо воно того варте».


«Схоже, питання залишилось лише одне: що з нас «візьме» Ахметов за порятунок президента», — написала експерт.

А ТИМ ЧАСОМ...


Замерзнути на півдні


На понад 99% житловий фонд підключено до теплопостачання у 22 областях, але є дві області, де відсоток підключених об’єктів суттєво менший. Про це під час останнього засідання уряду заявив прем’єр Денис Шмигаль.

 

«Ще одне ключове питання сьогодні — це опалювальний сезон. Наразі з теплом уже майже 97% житлових будинків. На 96% підключені дитячі садочки та медичні заклади. На 95% підключені до тепла школи. Більш ніж на 99% житловий фонд підключено до теплопостачання вже в 22 областях», — розповів прем’єр-міністр.


За його словами, є дві області, де відсоток підключених об’єктів суттєво менший.

 

«Це Одещина та Херсонщина. У цих регіонах доволі довго було тепло, тому місцеві керівники не вмикали батареї. Зараз у них завдання — запустити весь процес… Загалом опалювальний сезон стартував у нормальних умовах, — повідомив він.

 

І додав: — Початок опалювального сезону в Україні, як завжди, супроводжується великою кількістю маніпуляцій. Про нібито підвищення цін на газ, про відсутність газу в газосховищах, про відключення електроенергії. Відповідаю: у листопаді тарифи на газ, тепло, гарячу воду, електроенергію не зростають і так само вони не зростатимуть до кінця опалювального сезону. Стабільні тарифи — це зобов’язання уряду та місцевої влади перед людьми, і ми його виконуємо».