«Золота акція»: за яких умов збірна України може посісти друге місце в групі відбору на ЧС-2022

16.11.2021
«Золота акція»: за яких умов збірна України може посісти друге місце в групі відбору на ЧС-2022

Маючи тотальну перевагу, збірній України не вдалося на власну користь завершити товариський матч із болгарами. (Фото пресслужби УАФ.)

Шлях, яким збірна України вирушила в напрямі Катару, де в 2022 році має відбутися чемпіонат світу, виявився неймовірно звивистим, горбистим та заплутаним.

 

Як не старалися, проте набрати на такій трасі пристойну швидкість українській команді не вдалося.

 

«Синьо-жовті» хоч і не програли жодного матчу в групі, але постійні пробуксовки — шість нічиїх і лише одна перемога, призвели до того, що перед заключним туром відбору їхня турнірна доля опинилася в чужих руках.


Сподівання, що путівку до стикових матчів «плей-оф» кваліфікації ЧС-2022 збірна України розіграє в очному протистоянні з Боснією та Герцеговиною не справдилися, хоча саме на це розраховували в синьо-жовтій команді. Однак боснійці передчасно вибули з гонки за друге місце, програвши в передостанньому турі вдома фінам — 1:3.


«Не знаю, чи перегоріла команда, але я дуже засмучений. Граючи у більшості, ми пропустили два голи, такої поразки ніхто не очікував», — так відреагував на незаплановану невдачу очільник збірної Боснії та Герцеговини Івайло Петєв.


Відтак тепер, аби посісти в групі друге місце, однієї лише перемоги над балканською збірною «синьо-жовтим» буде замало. «Золоту акцію» мають футболісти фінської команди. Досягнуть вони потрібного результату в домашньому матчі проти Франції — саме вони й отримають путівку до «плей-оф».


Ситуації перед заключним ігровим днем у групі D така, що без зайвих «але» на прохідне друге місце фінів виведе перемога над чинним чемпіоном світу. При цьо­му до Гельсінкі підопічні Дідьє Дешама приїдуть з повністю вирішеним турнірним завданням, уже маючи в своєму розпорядженні пряму перепустку до Катару.

 

Відтак французькій команді потрібна буде додаткова мотивація, аби не відійти від високих стандартів і не зазнати у відборі першої поразки.

 

Хоча влаштує «синьо-жовтих» (звісно, за умови своєї перемоги) і нічия між Фінляндією та Францією, перш за все — «суха».

 

Загалом же, аби мінімально залежати від паралельного матчу, збірній Олександра Петракова потрібно переграти Боснію та Герцеговину з перевагою в два та більше м’ячів.


Після товариського матчу з Болгарією футбольну Україну на­крила  хвиля  ейфорії. Гру українських збірників у тому матчі похвалив навіть затятий футбольний критик Віктор Леоненко: «Наші футболісти показали, що вони реально футболісти. Я щасливий, бо в захваті від їхньої гри».


Увесь матч проти болгар «синьо-жовті» провели в атаці, завдавши по їхніх воротах 36 ударів. І дарма, що матч завершився з рахунком 1:1, подібного «перформансу» у виконанні українських футболістів давно вже не доводилося бачити.

 

«Ми дуже задоволені грою. Реалізація? Думаю, нам забракло технічної майстерності. А на удачу я ніколи не нарікаю. Її потрібно заслужити»,  — заявив Олександр Петраков.


Для того ж, аби продовжити боротьбу за путівку до Катару, українській збірній без посмішки фортуни не обійтися.

 

У вівторок увечері вона, без сумніву, має бути одягнена в форму збірної Франції. Ну а «синьо-жовтим» у Боснії потрібно довести, що вони заслуговують на подальшу участь у відборі на планетарний форум 2022 року.

 

ТАБЛО


Чемпіонат світу. Кваліфікація. Група D. Боснія і Герцеговина — Фінляндія — 1:3, Франція — Казахстан — 8:0.
Турнірне становище після семи матчів: Франція — 15, Фінляндія — 11, Україна — 9, Боснія і Герцеговина — 7, Казахстан — 3.


* * *

Товариський матч. Україна — Болгарія — 1:1 (Степаненко, 79 — Кірілов, 35).