ОБСЄ зафіксувала 114 одиниць бойової техніки окупантів за лінією відведення

05.11.2021
ОБСЄ зафіксувала 114 одиниць бойової техніки окупантів за лінією відведення

За даними спостерігачів, 100% зафіксованої техніки окупантів перебуває поза межами визначених районів відведення. (Фото ОБСЄ)

На Донбасі збройні формування Російської Федерації регулярно обстрілюють позиції Збройних сил України.

 

Так, 2 листопада під час ворожого вогню загинув воїн 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади Сергій Єлисєєв. Без чоловіка залишилася дружина, без батька — син.


А 3 листопада на фронті було поранено українського бійця: воїну надано домедичну допомогу та евакуйовано до лікувального закладу — стан його здоров’я задовільний. У цей день середи в районі проведення операції Об’єднаних сил iз боку російсько-окупаційних військ зафіксовано шість порушень режиму припинення вогню, два з яких із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.


Ворог обстрілював позиції ЗСУ поблизу населених пунктів Лобачеве, Південне, Новоолександрівка, Золоте-3 i Новозванівка. Гатили окупанти по наших бійцях із мінометів калібру 120 мм та 82 мм, зі станкових протитанкових гранатометів, а також великокаліберних кулеметів.


На збройні провокації противника українські захисники відкривали вогонь у відповідь, не застосовуючи заборонене Мінськими домовленостями озброєння, та змусили його припинити вогневу активність.


Станом на 7-му годину ранку 4 листопада порушень режиму припинення вогню не зафіксовано.


Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що командування ЗС РФ продовжує утримувати на передових позиціях оперативного угруповання російських окупаційних військ значну кількість розвідувально-диверсійних груп, розрахунків протитанкових ракетних комплексів та снайперських пар у готовності для нанесення втрат особовому складу Об’єднаних сил, знищення елементів відеоспостереження, руйнування фортифікаційного обладнання та провокування вогню у відповідь.


Водночас окупанти збільшили кількість розвідувальних постів спостереження за діяльністю підрозділів Об’єднаних сил та визначення об’єктів для ведення артилерійського (снайперського) вогню. Крім того, на окремих напрямках противник посилює угруповання артилерії поблизу лінії зіткнення.

 

При цьому висування самохідних артилерійських установок до замаскованих вогневих позицій здійснюється переважно з настанням темряви.


У свою чергу спостерігачі місії ОБСЄ зафіксували 114 порушень розташування озбро­єння та військової техніки з боку збройних формувань РФ на окупованій території Луганської та Донецької областей, 100% зафіксованої техніки перебуває поза межами визначених районів відведення.


Зокрема, зазначається, що поблизу Тернового, у смузі дій так званого «1-го армійського корпусу» збройних формувань РФ, виявлено 67 танків, 12 бойових броньованих машин. А біля Шимшинівки, у смузі дій так званого «2-го армійського корпусу» збройних формувань РФ, виявлено 10 танків і 25 ББМ.


У Спільному центрі з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування наголосили, що зосередження бойової техніки у такій кількості може свідчити про наміри створення та злагодження щонайменше трьох батальйонно-тактичних груп з метою посилення або ротації підрозділів на лінії розмежування.