На Черкащині виявили фейкового пенсіонера-«афганця»: за 24 роки отримав 500 тисяч пенсії

05.11.2021

Житель Звенигородки роками видавав себе за учасника бойових дій в Афганістані, інваліда війни II групи.

 

Завдяки цьому він незаслужено отримував надбавку до пенсії з бюджету.


Як повідомили «Україні молодій» у черкаській обласній поліції, з’ясувалося, що 24 роки тому чоловік умовив двох знайомих воїнів підтвердити його участь у бойових діях на території Афганістану і навіть те, що він отримав множинне осколкове поранення. Відтак домігся отримання II групи інвалідності.


«Починаючи з червня 1997 року йому призначили пенсію у зв’язку з інвалідністю довічно та видали безтермінове посвідчення інваліда війни II групи, який має право на пільги, встановлені законодавством України для ветеранів війни — інвалідів війни», — розповідають у поліції області.


І додають, що надалі, з метою власного збагачення та фактичного грошового утримання, чоловік звернувся із заявою про порушення клопотання щодо встановлення пенсії за особливі заслуги перед Україною й подав на розгляд комісії недостовірні документи.


Йому встановили пенсію відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців» та надбавку згідно із Законом України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» в розмірі 23% від прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність.


«Відтак у період iз 1997 по 2021 рік «афганець» шахрайським шляхом, увівши в оману службових осіб головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області, зокрема Звенигородського відділу обслуговування громадян, заволодів бюджетними коштами та спричинив матеріальних збитків державі у великих розмірах, на загальну суму понад 500 тисяч гривень», — розповідають правоохоронці.


Детективи слідчого управління черкаської обласної поліції, за процесуального керівництва обласної прокуратури, викрили правопорушника та повідомили про підозру у вчиненні злочину передбаченого ч. 3 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Наразі за цією резонансною справою триває слідство.