Українські журналісти стали лауреатами німецько-норвезької «Премії для вільних ЗМІ»

05.11.2021
Українські журналісти стали лауреатами німецько-норвезької «Премії для вільних ЗМІ»

Український журналіст Станіслав Асєєв після повернення з полону, 2019 рік.

У німецькому місті Гамбург у понеділок, 1 листопада, відбулося вручення німецько-норвезької премії незалежної журналістики у Східній Європі Free Media Awards («Премія для вільних ЗМІ») за 2020 та 2021 роки. Серед лауреатів премії за 2020  рік — журналісти з України.

 

Це телепрограма журналістських розслідувань «Схеми» та донецький журналіст Станіслав Асєєв, повідомляє «Німецька хвиля» (DW). 

 

Зокрема, премію отримали журналісти «Схем» Максим Савчук і Олександр Чорновалов. Нагадаємо, що Максим Савчук розпочинав свою кар’єру розслідувача   в «Україні молодій».


Премію за 2020 рік також отримали російські видання Mediazona та онлайн-портал журналістських розслідувань Projekt.Media, а також азербайджанський фотожурналіст Азіз Карімов.


Лауреатами Free Media Awards за 2021 рік стали білоруські журналісти та ЗМІ — визнане в Білорусі екстремістським видання Tut.by, його репортер Катерина Борисевич, Білоруська асоціація журналістів (БАЖ), засуджені до в’язниці журналістки телеканала «Белсат» Катерина Андрєєва та Дар’я Чульцова, а також журналістка «Нашої ниви» Наталія Лубневська.


За словами Міхаеля Ґерінґа — голови правління фонду Zeit, який заснував премію, нагороду отримали «сміливі журналісти та ЗМІ, які безстрашно викривають корупцію і зловживання владою, не дозволяючи владі залякати себе».


Журналістська нагорода Free Media Awards існує з 2016 року. Її спільно вручають німецький фонд Zeit та норвезький фонд Fritt Ord. Через пандемію COVID-19 нагородження лауреатів 2020 року було відкладено на рік.


Українська телепрограма «Схеми: корупція в деталях» — це спільний проєкт «Радіо «Свобода» та суспільного українського телеканала «UA:Перший».

 

Під особливим прицілом уваги журналістів — тема корупції серед високопосадовців. Із 2014 року автори програми щотижня готують розслідування та аналітику про статки чиновників, зловживання владою, розкрадання коштів.

 

Фігурантами розслідувань «Схем» виступають перші особи країни — у тому числі колишній і нинішній президенти Петро Порошенко, Володимир Зеленський та їхнє оточення.


Останнім гучним випадком, пов’я­заним зі «Схемами», стало звільнення директора державного «Укрексімбанку» піс­ля його тиску на журналістів і публічного розголосу цієї ситуації.

 

«На щастя, Україна розвивається демократичним шляхом, але система управління державою все ще має численні вади ледь не у кожній сфері суспільного життя. Тому в Україні у розслідувачів багато важливої роботи: проливати світло на корумпованість влади, порушення прав людини, політизованість та продажність правоохоронців, судів», — прокоментувала напередодні нагородження для DW головна редакторка «Схем» Наталка Седлецька.

 

За її словами, розслідувальна журналістика в Україні «тримає в тонусі можновладців» та формує у суспільства «все більшу вибагливість до влади».


Ще один лауреат премії — донецький журналіст Станіслав Асєєв. Під час бойових дій під псевдонімом Станіслав Васін він писав репортажі з окупованих територій для українських ЗМІ.

 

У 2017 представники самопроголошеної «ДНР» затримали його за звинуваченням у шпигунстві і засудили до 15 років позбавлення волі. У полоні сепаратистів Асєєв перебував понад два роки. У 2019 він вийшов на волю в рамках обміну полоненими між Україною і Росією.


Асєєв є автором книги «Світлий шлях: історія одного концтабору» про секретну в’язницю «Ізоляція» в Донецьку, в якій описує умови утримання і катування полонених.

 

Вона вийшла також англійською мовою під назвою The torture camp on paradise street. Збірка есе Асєєва про життя в окупованому Донецьку «Ізоляція» також видана німецькою мовою (In Isolation).