Смерть під чужими крилами: що відомо про катастрофу Ан-12 у Росії, на якому були двоє українців

05.11.2021

У Росії, в Іркутській області, розбився транспортний літак Ан-12, на борту якого було семеро людей.

 

Літак належав білоруській авіакомпанії. Усі особи, які перебувають на борту літака, загинули, повідомила російська агенція ТАСС.


Вантажний літак білоруської авіакомпанії «Гродно» зник із радарів після опівдня середи, 3 листопада. Рятувальники виявили його поряд із селом Пивоваріха в Іркутській області, за сім кілометрів від Іркутська. Після падіння Ан-12 спалахнув.

 

«Літак при посадці заходив на друге коло і зник з радарів», — повідомили в регіональному відділенні МНС.


Повідомляється, що Ан-12 виконував вантажний рейс через Якутськ та Іркутськ на Чукотку.


Серед основних версій аварії літака — помилка пілотування під час заходу на друге коло, погодні умови та технічна несправність. Літак перебував в експлуатації 53 роки (літав з 1968 року).

 

Машина була зібрана в Таджикистані і кілька десятиліть перебувала в експлуатації збройних сил Росії. А після вичерпання терміну експлуатації була продана білоруській фірмі «Гродно». Вказується, що борт перед вильотом був у нормальному технічному стані.


За інформацією ТАСС, до складу екіпажу входили громадяни Росії, Білорусі та України.

 

«За попередньою інформацією, в складі екіпажу Ан-12, який розбився біля Іркутська, були двоє українців. Консульство в Новосибірську встановило зв’язок із МНС РФ, очікує результатів ідентифікації жертв, з’ясовує обставини катастрофи», — повідомив речник українського МЗС Олег Ніколенко.


Ці двоє загиблих поповнили довгий мартиролог наших співвітчизників, які втратили життя заробляючи у різних сумнівних фірмах за кордонами своєї Вітчизни.

 

Йдеться і про водіїв-далекобійників, і моряків, і про пілотів. Українські пілоти мають високу кваліфікацію, але при цьому часто не можуть знайти роботи з гідною оплатою та без експлуатації працедавцями в Україні, тому приймають «привабливі» авантюрні пропозиції роботи по всьому світу: від Латинської Америки та Африки до Сахаліну.