Друге дихання: полтавський кисень розвозять по лікарнях усієї України

02.11.2021
Друге дихання: полтавський кисень розвозять по лікарнях усієї України

Кисневі кріоциліндри встановлено в більшості лікарняних закладів Полтавщини. (Фото Ганни ВОЛКОВОЇ.)

Медичний кисень незамінний при лікуванні тяжких форм коронавірусної хвороби.

 

Поставником цього вкрай важливого продукту для державних лікувальних закладів Полтавщини є акціонерне товариство «Полтавський завод медичного скла», який очолює Олександр Кудацький.

 

У розпал чергової хвилі пандемії підприємство знову перейшло на цілодобовий режим роботи, завдяки чому дефіциту й перебоїв із киснем лікарні не відчувають.


— Наразі за добу відвантажуємо по 12 тонн газоподібного кисню для потреб області й по 10 тонн для потреб інших регіонів, — розповідає Олександр Кудацький. — Влітку, коли ситуація із захворюванням була спокійною, ми провели поточний ремонт на виробництві і тепер працюємо на межі своїх можливостей.

 

Ціну не підвищували з минулого року, і вона лишається найнижчою для державних лікувальних закладів, незважаючи на ажіотаж: трохи більше 16 гривень за один кубічний метр. Тобто 40-кілограмовий балон, у якому міститься 6,2 куба газу, коштує менше 100 гривень.


У принципі, балони забирають лише невеликі лікарні на Полтавщині (Зіньків, Гадяч), а у крупніших за майже два роки пандемії установлені кріоциліндри більших чи менших розмірів або газифікатори на три тонни рідкого кисню, як на території Полтавської обласної лікарні.

 

Спецтранспорт підприємства, згідно з графіком, періодично підвозить до них кисень і закачує в резервуари, звідки він розходиться по палатах. Таким чином забезпечується безперебійність роботи апаратів штучного дихання та кисневих точок.


Споживачі з інших регіонів — а це Київ, Одеса, Кропивницький, Херсон, Харків — забирають кисень самостійно.


На жаль, штам «Дель­та» настільки агресивний, що витрати кисню на одного пацієнта зросли вдвічі у порівнянні з весняним спалахом ковіду. Якщо раніше один хворий потребував у середньому 19 літрів, то наразі 38.


За період пандемії на АТ «Полтавський завод медичного скла» виробили вже 15 тисяч тонн кисню.


Кількість ліцензованих виробників рідкого та газоподібного кисню за останній рік в Україні зросла з 16 до 22.