Зцілення турботою: 6-річна Аня, яка бореться за життя, тепер живе в теплій оселі

29.10.2021
Зцілення турботою: 6-річна Аня, яка бореться за життя, тепер живе в теплій оселі

Аня Гнатишин із Лідією Таран та рідними. (Фото надане каналом «1+1».)

Дитинство 6-річної Ані Гнатишин із прикарпатського села Угринів систематично проходить у лікарняних стінах.

 

У дівчинки інвалідність від наро­дження — під час пологів був розірваний нерв від мозку до спини. Через це у неї не розвивається одна ручка.

 

Діагноз — парез Дюшена-Ерба. Мама Валентина досі згадує народження дитини з болем та сльозами на очах.


Перші дні життя крихітки та самої мами були важкими. Лікарі казали, що дитина може не дожити навіть до трьох­ місяців.

 

А якщо житиме, то травма може потягнути за собою параліч правої частини тіла... Ураження нерва зачепило навіть ніжки — до піврічного віку вони не розгиналися. Аня почала ходити в півтора року.


«Це були найтемніші дні. Життя поділилось на до і після. Аннуся росла, розвивалася, а ручка — ні. Вона вважала її рукавом — штовхала, кусала, але не відчувала болю», — ділиться мама Ані.


Врешті-решт малечу з мамою відправили на домашнє лікування, з рекомендацією подальших реабілітацій. Їх дівчинка проходить раз на 3 місяці. Без лікування настає регрес і втрачаються раніше досягнуті результати. Зараз Аня, хоч і з великими зусиллями, може ворушити пальчиками.


Родина живе дуже скромно — всі гроші йдуть на лікування дівчинки. Валентина з донькою майже сам на сам у боротьбі за здорове майбутнє. Батько не цікавиться життям Анюти та її сестрички Маринки.

 

Триває судовий процес щодо стягнення аліментів. Для сім’ї, яка всі кошти віддає на лікування дитини, ще донедавна розкішшю були навіть умови помитися у теплій воді. Бо жили у будинку без водопроводу.

 

Доки одні діти мріяли про ґаджети, ляльки, подорожі — маленька Анюта мріяла про елементарні побутові зручності, влітку з мамою збираючи хмиз, щоб зігрітися взимку. Купити дрова сім’ї було не по кишені. Воду для приготування їжі та ванних процедур мама Ані набирала у сусідів, носила важкі відра.


Ще наприкінці минулого року історію Ані та її мрію про теплий будинок розповіли під час благодійного телемарафону до Дня Святого Миколая у ранковому ефірі «1+1».

 

Тоді ведуча Людмила Барбір закликала усіх допомогти родині. Кошти надійшли від глядачів благодійного рекламного блоку телеканала; аукціону кубків від переможців шоу «Танці з зірками» та небайдужих, які просто передавали гроші.


А нещодавно, до холодів, Анюта з мамою та сестричкою нарешті заїхали до свого оновленого затишного будинку! Тепер є тепла водичка у крані, а ­ще — нові вікна, двері, підлога з підігрівом, прибудова-котельня, проведено нову систему опалення й електрики, водопровід.

 

Встановлено твердопаливний котел і резервний електричний. Придбано нові меблі. З нуля зроблено ванну кімнату. Зовні відновили фасад, ґанок.


Поки тривав ремонт, Аннуся з родиною жила в готельному комплексі неподалік Івано-Франківська. Переїзди, проживання та харчування забезпечив благодійний проєкт «Здійсни мрію».

 

Зустріч із його авторкою та кураторкою Лідією Таран — як мріяла 6-річна дівчинка — теж відбулася. А позитивні емоції, усі знають, завжди зцілюють.