«Ковідний пік» ще попереду: у РНБО анонсували два «складні» тижні

29.10.2021

Новий сумний рекорд маємо в Україні: 26 тис. 071 новий підтверджений випадок covid-19 за добу 27 жовтня.

 

Лідери за поширенням — Одещина та Дніпропетровщина.

 

Там додалося понад дві тисячі ковід-хворих. Майже тисяча сімсот — на Житомирщині.

 

Близько півтори тисячі — у Харківській, Львівській, Запорізькій областях та в Києві. 576 людей померли. Госпіталізовані майже 5 400 пацієнтів.


І новий рекорд щеплень: за добу вакцинувалися майже 292 тис. українців. Водночас в Україні почав вирувати новий штам коронавірусу. Утворився він від мутації штаму «Дельта».

 

У РНБО кажуть, що зараз більшість випадків захворювання на новий штам фіксується у Західній Україні. За словами Олексія Данілова, зараз країна заходить у пік захворюваності, тож най­ближчі два тижні «будуть складними».


Якщо ситуація з розповсюдженням вірусу буде загострюватися і далі — нас очікує тотальний локдаун. Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко розповів: станеться це, якщо всі регіони потраплять до «червоної» зони карантину.

 

На сьогодні там уже перебувають 6 областей, а від 30 жовтня доєднається ще сім: Житомирська, Івано-Франківська, Київська, Луганська, Львівська, Хмельницька та Чернігівська області.


Обмеження «червоного» рівня не будуть застосовуватися за умови наявності у всіх відвідувачів, працівників та організаторів масових заходів (у тому числі релігійних), працівників кінотеатрів, театрів, музеїв, ТРЦ, ресторанів, кафе, ринків, спортзалів та басейнів ковід-сертифікату.

 

Школи та інші заклади освіти у «червоній» зоні також працюватимуть, лише якщо 100% працівників мають «зелений» сертифікат вакцинації.


Ситуація в лікарнях дуже напружена. Переповнені палати, пацієнти у тяжкому стані на кисневій підтримці.

 

У реанімаційному відділенні лікарні швидкої допомоги у Дніпрі, де лікують хворих на коронавірус, щодоби лікарня приймає до 30 нових пацієнтів. І переважна більшість із них — невакциновані.


Саме відмова від щеплень, за словами лікарів, і провокує стрімке розповсюдження інфекції. При цьому з кожною новою хвилею, наголошують медики, коронавірус стає агресивнішим.

 

А до ускладнень хвороби додались і суттєві нев­рологічні розлади, розповідають лікарі.


Тим часом в одеських клініках, де лікують інфікованих на коронавірус, критична ситуація з киснем. Позаминулої ночі медикам одного із закладів навіть довелось евакуйовувати тяжких хворих до іншого.

 

Перебої з постачанням кисню і на Волині. Напередодні медпрацівникам луцької коронавірусної лікарні довелось терміново переміщати десятьох хворих в обласний госпіталь.

 

У лікарні залишили тільки тяжких пацієтів. Щоб поповнити запаси кисню, його довелось купувати в Польщі. Придбати в Україні не вдалося.


А Держдепартамент США рекомендував своїм громадянам утриматися від поїздок до України.

 

Американський Центр з контролю захворювань зарахував Київ до місця подорожей четвертого рівня, де існує високий ризик зараження коронавірусом. Також напередодні стало відомо, що Болгарія закриє в’їзд для українців з 30 жовтня.

 

Потрапити туди зможуть лише ті особи, які мають статус постійного чи довгострокового проживання. Водночас у ЗМІ повідомляють, що Україна ще на два тижні лишиться у «зеленому» списку Євросоюзу.

 

НОВОВВЕДЕННЯ


Цього тижня стало відомо, що  ще 13 жовтня МОЗ затвердив наказ про вакцинацію дітей. Згідно з рекомендаціями, враховуючи дані з безпеки та ефективності єдиної дозволеної для дітей вакцини Pfizer, їх можна щеплювати з 12 років.

 

Вакцинацію мають проводити лише за згоди батьків і лише за їх присутності. Спочатку батьки мають отримати направлення у свого педіатра або сімейного лікаря і з ним іти до пункту щеплення.


Вакцинацію проводять за схемою — 2 дози по 0,3 мл з інтервалом між першою та другою дозами 21-28 діб. Варто пам’ятати, що є протипоказання, і не легковажити рішенням.

 

Ковід-сертифікати діти поки що отримувати не зможуть, бо вони потребують верифікації й Дія-підпису, які не можуть отримати особи до 18 років.


Ще фахівці радять дотримуватися 14-денного інтервалу між вакциною проти covid-19 та іншими щепленнями. Вакцинацію від коронавірусу дітям проводять у Великій Британії, США, ЄС та ще у багатьох країнах. З червня від Covid-19 щеплюють дітей в Ізраїлі.