Знову «ґвалтують» Хортицю: активісти звернулися до Зеленського по захист унікального заповідника

26.10.2021
Знову «ґвалтують» Хортицю: активісти звернулися до Зеленського по захист унікального заповідника

Трохи менше 2,5 тисячі гектарів Хортиці — це унікальна природа та історія. (Фото з сайту ukranews.com.)

Козацьку славу — Хортицю, яку чудом не знищили за радянських часів рукотворними Дніпровськими водосховищами, в наші часи — теперішні манкурти — хочуть перетворити на торгово-розважальний осередок, нівелювавши її сакральне та природо-екологічне значення.

 

Аби не допустити це неподобство, до президента України звернулися електронною петицією.


Запорізькою обласною держадміністрацією ініційоване публічне обговорення проєктів облаштування Національного заповідника «Хортиця». Утім активісти вважають, що про головне не говорять: про те, як у ході робіт буде збережено неповторний хортицький ландшфт, особливо найціннішу його частину — плавні.

 

Ані слова про органічну музеєфікацію археологічних об’єктів, про посилення служби охорони заповідника, адже останнім часом острів неймовірно потерпає від розгулу приватних коней, від «каячників», що протизаконно вештаються плавневими озерами, протоками й затоками.


«Лунають голоси ініціаторів проєкту, інвесторів та виконавців, і геть не чути професіональних ботаніків, зоологів, екологів, істориків, зрештою — ландшафтних дизайнерів. Складається враження, що учасники обговорення або ж уявлення не мають про унікальність острова Хортиця, яка базується на двох чинниках — природному й історичному, або ж свідомо замовчують це, маючи намір «задіснейлендити» священну територію, перетворити її на утилітарний механізм для заробляння грошей», — резонно зауважують у зверненні.


Активісти нагадують Володимиру Зеленському, що неповторний природний чинник Хортиці полягає в тім, що на порівняно крихітній території (трохи менше 2,5 тисячі гектарів) у тісній, органічній співдружності зосередилися зразки всіх ландшафтних зон України: гори, ліс, лісостеп, плавневий ліс, степ, навіть осередки напівпустель.

 

Тут знайшли притулок 1092 види рослин, 670 з яких дикі (для порівняння — в Асканії-Нові 451 вид диких рослин).

 

145 видів із них — рідкісні, 104 — ендеміки (більше ніде, окрім Хортиці, не зустрічаються). На острові мешкають 250 видів тварин, із яких 200 видів — птахи (усього в Україні 433 види пернатих).


Другий чинник — Хортиця є зосередженням значної кількості археологічних об’єктів, за якими можна вивчати всю історію східноєвропейської цивілізації від XII тисячоліття. Нагадаємо, 1958 року Хортицю оголосили пам’яткою природи місцевого значення, з вересня 1965-го унікальний острів почав функціонувати як Державний історико-культурний заповідник, а з квітня 1993 року це Національний заповідник «Хортиця».


За цей час для відро­дження неповторного Дні­прового материка робили багато. Найперше — виведено з його території корівник, качатник, свинарник; переселено мешканців із селищ та хуторів Виноградник, Старий Дніпро, Рибальське, Гвардійський.

 

Урешті-решт, на острові згорнуло свою діяльність експериментальне господарство Центрального науково-дослідного проєктно-технологічного інституту механізації та електрифікації тваринництва, яке з 1930 року й упродовж 70 літ, по суті, ґвалтувало священну хортицьку землю.

 

У січні 2006 року заповідник отримав Державний акт на право постійного користування всією землею Хортиці та прилеглих островів, а також 16-гектарною ділянкою в урочищі Вирва.


Активісти наголошують: напередодні 30-річчя відновлення Української Незалежності на острові розпочалися роботи, напрямок яких відверто суперечить суті заповідника. Мова про «айдентику», «драйви», «екстріми», «реконструкції», з чого видно: унікальну територію історичної пам’яті хочуть перетворити на банальний розважальний об’єкт.