Ковідні «жнива»: Україну все більше накриває коронавірусна хвиля

22.10.2021

Кількість інфікованих коронавірусом в Україні щодня зростає. За попередню добу підтвердили понад 22 тисячі випадків. Понад 500 хворих померли.

 

Це рекордні цифри за весь час епідемії. Напередодні госпіталізували майже п’ять тисяч пацієнтів.


Найбільше нових інфікованих на Одещині. Лідерами за поширенням ковіду також є Житомирська, Львівська та Запорізька області. Водночас майже вдвічі зросла і кількість госпіталізацій.

 

Медичні заклади переповнені, а лікарі скаржаться на дефіцит кисню для хворих на коронавірус. До прикладу, працівники однієї з лікарень у Миколаївській області повідомили, що запасів вистачить лише на декілька днів.

 

Про критичну ситуацію з коронавірусом повідомляють і львівські лікарі. Там подолано критичну межу щодо кількості нових хворих на COVID.

 

Також зафіксували найбільше нових випадків небезпечного вірусу від початку пандемії на Житомирщині. За передостанню добу там лабораторно підтвердили понад 1 тис. 560 інфікувань. Про це повідомили в обласній держадміністрації.

 

Причиною сплеску хвороби назвали недотримання мешканцями карантинних та профілактичних заходів. У регіоні переповнені і ковід-лікарні.

 

З майже 2,5 тисячі ліжок, відведених для лікування хворих на коронавірус, нині завантажені більше половини. Ще дві сотні — зайняті пацієнтами з підозрою на хворобу. Зазначимо, нині на коронавірус у Житомирській області хворіють понад 11,5 тисячі осіб. Повністю вакциновані менш як 18 відсотків мешканців регіону.


У Міністерстві охорони здоров’я також закликають українців до масової вакцинації і повідомляють: за останню добу було щеплено понад 226 тисяч осіб.

 

Це максимальна кількість від початку вакцинації. Однак загальна кількість повністю імунізованих українців на сьогодні все одно становить менше 20 відсотків населення.

 

Втім про повний локдаун поки не йдеться, зазначає прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Нагадаю: у регіонах iз високим рівнем епідемічної небезпеки забороняється робота кафе, ресторанів, кінотеатрів, фітнесклубів i торгово-розважальних центрів. У цій зоні можуть працювати лише продуктові магазини, банки, пошта, АЗС, ветклініки та аптеки.

 

Зважаючи на критичну ситуацію з вакцинацією в Україні, влада вирішила посилити правила поїздок з однієї області до іншої.

 

Відтер iз міста в місто можливо буде потрапити лише за наявності сертифікату про вакцинацію. Тому для мешканців, які планують користуватися потягами або ж автобусами міжміського сполучення, пропонують імунізацію перед відправленням транспорту.


Відучора в Україні запрацювали пункти вакцинації на залізничних вокзалах. Йдеться про Київ, Львів, Харків, Одесу та Дніпро.

 

Крім того, за необхідності Укрзалізниця пропонує робити і експрестести. Вартість дослідження встановили на рівні 350 гривень. Перевіритись на наявність вірусу перед відправленням можна на 10 вокзалах країни. Вакцинацію роблять безплатно.


А на Харківщині підробляли сертифікати про щеплення та ПЛР-тести. Щомісяця зловмисники заробляли по 4 млн гривень.

 

Замовники послуг не проходили жодних лабораторних досліджень та процедури щеплення, а лише надавали свої дані для оформлення документів. Виготовленням фейкових «папірців» займалися десятеро людей. Схема працювала близько року.