Пиріг бідності: Рада відхилила майже всі поправки до держбюджету-2022

22.10.2021
Пиріг бідності: Рада відхилила майже всі поправки до держбюджету-2022

Майже всі поправки до держбюджету Рада відхилила (Фото з відкритих джерел)

У Верховній Раді розпочався бюджетний процес.

 

Після того як міністр фінансів Сергій Марченко представив у Раді законопроєкт №6000 про державний бюджет України на 2022 рік, у середу та в четвер народні депутати почати розгляд поправок (їх усього більше 3 тисяч), які пропонують врахувати під час підготовки проєкту держбюджету-2022 до першого читання.


У середу Рада розглядала правки нардепів від «Європейської Солідарності», але жодна з них не була підтримана.

 

«Пам’ятаєте обіцянки Зеленського? Можливо, ви їх забули, а я добре пам’ятаю. Тому до держбюджету вніс правки з усіма обіцянками нашого ясновельможного президента, — написав згодом у фейсбуці народний депутат від «ЄС» Олексій Гончаренко.

 

— І що? Жодна моя правка не була прийнята. Ну навіщо ж президенту та його слугам виконувати свої обіцянки? №416 і 417. Гроші вчителям, тринадцята пенсія та підвищити прожитковий мінімум. Відхилено. №743. Ще 132,5 млрд грн оборонному сектору. На підвищення виплат військовим та розробку українського озброєння. Відхилено. №949. Дати ще 110 млрд грн на медицину. Відхилено. №1221. Газ дорожчає вдесятеро — але влада хоче зменшити субсидії. Відхилено».

 

Загалом Олексій Гончаренко перерахував понад 20 запропонованих правок, які так і не були підтримані.


Нардепи від «ЄС» у цілому розкритикували документ, назвавши його, зокрема, «бюджетом інвестицій в людину — Володимира Зеленського» — і додали, що голосувати за бюджет не будуть.


У четвер під час пленарного засідання розглядали поправки від ОПЗЖ і практично всі вони були відхилені. Зокрема, не пройшла пропозиція Юрія Павленка про збільшення коштів на допомогу при народженні дитини, не пройшла також поправка про збільшення видатків на зарплати шахтарям.

 

Депутати від ОПЗЖ у своїх пропозиціях усе намагалися урізати видатки на Генпрокуратуру, МВС та інші «репресивні органи», при цьому раз по раз згадували свого «репресованого» товариша Віктора Медведчука (мабуть, більше задля того, щоб його прізвище не зникало з порядку денного українського суспільства).

 

Зрештою, представники ОПЗЖ теж заявили, що не будуть підтримувати цей проєкт закону.


У свою чергу лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко назвала запропонований бюджет «бюджетом крайньої бідності» та «бюджетом катастрофи», а також додала, що такого бюджету не було ніколи — «за жодної влади». І лише «слуги народу» вважають його унікальним, бо його вперше розробляли на основі Бюджетної декларації.


До 3 листопада Кабмін разом із відповідними супровідними документами має передати до Верховної Ради проєкт держбюджету-2022 до другого читання.

 

Водночас голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук сподівається, що закон «Про Державний бюджет України на 2022 рік» буде ухвалено вчасно.

 

«Дуже хотів би, щоб у межах і строках, які передбачені Конституцією, регламентом та законодавством України, ми успішно завершили бюджетний процес у державі та не заходили, як колись, у традиційні для парламенту «бюджетні ночі», — наголосив він.