Ні розрізу, ні швів: у Черкаському кардіоцентрі провели унікальну операцію з заміни клапана на штучний

19.10.2021
Ні розрізу, ні швів: у Черкаському кардіоцентрі провели унікальну операцію з заміни клапана на штучний

Лікарі Черкаського обласного кардіоцентру вперше замінили серцевий клапан на штучний. (Фото із ФБ-сторінки Олега Журби.)

Знову прославився на всю країну Черкаський кардіологічний центр, у якому не так давно вперше здійснили пересадку серця.

 

Цього разу його талановиті лікарі так само вперше провели транскатетерну імплантацію аортального клапана (TAVI), тобто замінили серцевий клапан на штучний за надсучасною технологією без єдиного розрізу на працюючому серці.


Вартість таких операцій за кордоном — до 40 тисяч євро. У Черкасах таку операцію зробили безкоштовно, оскільки купівлю клапана, а це 800 тисяч гривень, профінансувала держава.


Як повідомляє Олег Журба, завідувач відділення серцево-судинної хірургії кардіологічного центру, це перша така операція на Черкащині і велика подія як для самого кардіоцентру, так і для медицини всієї області.


«Зазвичай під час заміни аортального клапана зупиняють серце і роблять розріз на грудній клітці до 25 см. Така операція дає хороший ефект, але вимагає тривалої реабілітації», — розповідає Олег Журба.

 

І уточнює, що у випадку проведення операції TAVI заміна клапана відбувалася через маленький отвір у стегновій артерії.


«Наша 60-річна пацієнтка почувається добре і вже готується до виписки. Відновлення тривало лічені дні замість «традиційних» двох тижнів», — веде далі пан Олег.


За його словами, Черкаський кардіоцентр — серед небагатьох медзакладів України, які роблять такого рівня операції. Сучасні технології та сучасний підхід дають змогу пацієнтам отримати найкращий результат.


«Клапани для двох пацієнтів закупили за кошти з обласного бюджету. Дякую Черкаській обласній раді та особисто депутату облради Олегу Петренку за підтримку кардіоцентру», — підсумовує Олег Журба.