На Черкащині біля Пастирського знайшли карликового бересклета — сучасника мамонта

12.10.2021

На Черкащині в лісі біля села Пастирське представники Міндовкілля України, Київського еколого-культурного центру та лісівники Кам’янського лісгоспу провели експедицію, аби спроєктувати там заказник для охорони рідкісної рослини — карликового бересклета, занесеного до Червоної книги України.

 

Про це «УМ» повідомили в Черкаському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.


«Карликовий бересклет — сучасник мамонта і шерстистого носорога. Ця реліктова рослина така давня, що в неї вже, напевно, за словами екологів, немає сил цвісти — вона розмножується тільки вегетативно, — розповідають лісівники. — В Україні карликового бересклета практично вже не залишилося. Тому справжньою сенсацією стало знаходження трьох балок в лісі біля села Пастирське Черкаського району, де у великій кількості росте карликовий бересклет».


«Певно, це найбільша популяція рослини в Україні, а можливо, і в Європі», — припускають лісівники Кам’янського лісгоспу.

 

Наразі в лісовому масиві біля Пастирського вони проводять роботи на трьо­х ділянках, де зростає карликовий бересклет.

 

Згодом саме тут буде створено ботанічний заказник і це допоможе зберегти та примножити популяцію рідкісної рослини, занесеної до Червоної книги України.