Надійна опора: збірна України здобула першу перемогу у кваліфікаційному турнірі на ЧС-2022

12.10.2021
Надійна опора: збірна України здобула першу перемогу у кваліфікаційному турнірі на ЧС-2022

Олександр Петраков швидко знайшов спільну мову з Андрієм Ярмоленком.

В очікуванні першої перемоги збірної України у відборі на ЧС-2022 вболівальники провели достатньо багато часу.

 

Загалом, шість спроб знадобилося «синьо-жовтим», аби за один матч заробити три очки. А важливі в турнірному плані залікові пункти команді Олександра Петракова приніс гостьовий поєдинок у Гельсінкі.


Збірна України знову перебуває на другому місці у своїй групі, котре дозволяє розраховувати на участь у стикових матчах кваліфікації на катарський «мундіаль». Утім попереду у вітчизняних збірних два заключні матчі відбору з командою Боснії і Герцеговини.

 

За втраченими очками балканська збірна має перед «синьо-жовтими» мінімальну фору, тож саме в їхніх очних поєдинках і має визначитися володар другого місця в «пульці». А поки в таборі української збірної радіють першій перемозі у відборі.


«Нам треба було здобувати три очки, щоб зберегти шанси на путівку на чемпіонат світу. Ми не мали права на помилку», — зазначив після переможної гри проти фінів воротар української команди Андрій П’ятов.


Вивівши на поле «Олімпійського» стадіону «синьо-жовту» команду в статусі капітана, голкіпер «Шахтаря» зіграв таким чином у Гельсінкі за свою національну збірну 100-й матч і став п’ятим (після Анатолія Тимощука (144 поєдинки), Андрія Шевченка (111), Андрія Ярмоленка (103), Руслана Ротаня (100) вітчизняним футболістом, кому підкорився цей гвардійський рубіж.

 

«Дуже приємно, що мені вдалося зіграти стільки матчів, я навіть i не мріяв про це 2007 року, коли розпочинав виступи за національну команду. Завдяки підтримці партнерів та довірі тренерів я досяг такої позначки», — наголосив П’ятов.

 

Останнім часом Ярмола регулярно забиває голи за українську збірну.
Фото пресслужби УАФ.


У виїзному матчі проти Фінляндії 37-річний воротар «синьо-жовтих» здійснив кілька серйозних «сейвів» i допоміг команді досягти потрібного результату.


Утім, на думку експертів, ключовим моментом на шляху збірної України до її прем’єрної перемоги в кваліфікації на ЧС-2022 стала відмінна гра її футболістів в опорній зоні, а також вдала протидія стартовому пресингу господарів.


«Ми з помічниками подивилися багато ігор збірної Фінляндії. Провели з підопічними дуже багато теоретичних занять, тож несподіванок у грі фінської збірної для нас не було. Хлопці були дуже уважні й вони виконали все, що ми просили», — Олександр Петраков розповів, як закладав фундамент важливого для себе успіху.


Упродовж першого місяця роботи біля керма національної команди Олександру Васильовичу довелося почути на свою адресу чимало критики, котра стосувалася не стільки трьох нічийних поєдинків, скільки його конфлікту з Русланом Маліновським.


Півзахисника «Аталанти» на жовтневі матчі збірної не викликали. Не грав проти фінів (через травму) й інший лідер української команди — Олександр Зінченко з «Манчестер Сіті». Утім і без їхньої допомоги переформатований за тренерським баченням Петракова синьо-жовтий колектив досяг у Гельсінкі переможного результату.


Вирішальні удари за «синьо-жовтих» здійснили інші досвідчені легіонери — Андрій Ярмоленко з «Вест Гему» та Роман Яремчук iз «Бенфіки».


Зазначимо, що в грі проти фінів Ярмоленко отримав болючу травму, проте, за словами наставника, вона не повинна завадити футболістові 12 жовтня зіграти з Боснією і Герцеговиною у Львові.

 

Андрій П’ятов (праворуч) зіграв свій сотий матч за національну збірну України.


Зауважимо, що на цьому поєдинку, як інформує офіційний сайт Української асоціації футболу, для вболівальників діятимуть особливі умови входу на стадіон.


У зв’язку з погіршенням у Львівській області епідситуації, пов’язаної з поширенням коронавірусу, потрапити на «Арену Львів» можна буде за наявності документа з відмітками про негативне ПЛР-тестування на COVID-19, зроблене не більш як за 72 години до початку заходу; проходження експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 не більш як за 72 години до початку заходу; отримання повного курсу вакцинації.


Додамо, що «Арена Львів» вважається напрочуд фартовою для збірної України. На цьому стадіоні «синьо-жовті» здобули 17 перемог і лише двічі зіграли внічию. У матчі ж проти Боснії i Герцеговини команді Петракова, як і в грі з фінами, потрібна лише перемога.


«Гравців не потрібно мотивувати. Вони все знають. Ми не можемо зіграти навіть у нічию», — каже очільник української команди.


А один із його підопічних — Ігор Харитін, який віднедавна грає за польську «Легію», наголошує: «Із нетерпінням чекаємо матчу з боснійцями й розраховуємо на чудову атмосферу».

ТАБЛО


Чемпіонат світу. Кваліфікація.
Група D. Фінляндія — Україна — 1:2 (Пуккі, 29 — Ярмоленко, 4; Яремчук, 34), Казахстан — Боснія і Герцеговина — 0:2.
Турнірне становище: Франція — 12 (6 матчів), Україна — 8 (6), Боснія і Герцеговина — 6 (5), Фінляндія — 5 (5), Казахстан — 3 (6).