Без кількох ключових гравців: як збірна України готується до вирішальних матчів у відборі на ЧС-2022

08.10.2021
Без кількох ключових гравців: як збірна України готується до вирішальних матчів у відборі на ЧС-2022

Олександр Петраков готує своїх підопічних перервати затяжну нічийну серію у відборі на ЧС-2022. (Фото з сайту УАФ.)

Вітчизняним футбольним збірникам не звикати до ситуацій, коли у відбіркових циклах на світову або континентальну першість настає час грати матчі без права на помилку.

 

У кваліфікації на катарський «мундіаль»-2022 збірна України в п’яти зіграних матчах розписала п’ять нічиїх, і тепер, коли до фінішу групового турніру залишилося три тури, «синьо-жовтим» для продовження боротьби за вхідні квитки на ЧС потрібні лише перемоги.


«Усі в команді розуміють свою відповідальність, нам треба тільки перемагати», — сказав напередодні жовтневих поєдинків збірної її очільник Олександр Петраков.

 

У суботу (9 жовтня) українська національна команда гостюватиме у Фінляндії, а через три дні (12 жовтня) у Львові (вперше у відборі) поміряється силами з Боснією та Герцеговиною.


У контексті збереження шансів на вихід із групи саме поєдинок проти фінів слід розглядати як ключовий для «синьо-жовтих», адже скандинави — прямий конкурент української збірної в боротьбі за друге місце в «пульці».


Олександр Петраков підкреслює, що в очному матчі фінську команду влаштує й нічия, а його підопічним втрачати очки не можна. «Ми свої нічиї вже зіграли», — каже тренер.

 

Завершені у вересні миром поєдинки з Казахстаном, Францією та Чехією залишили по собі гіркуватий присмак, адже в кожному з них «синьо-жовті» не змогли втримати переможний результат.


Власне, такий сценарій мав місце й під час першого побачення збірних України та Франції, коли пропущений на 89-й хвилині з пенальті гол позбавив синьо-жовту команду, очолювану на той час Андрієм Шевченком, трьох залікових пунктів.


«Я добре вивчив суперника. Переглянув матчі фінів iз Францією та Казахстаном. Добре знаю футболістів, тренера. У нього дисциплінована, організована команда. Фінляндія — дуже якісна команда, дисциплінована, зіграна, всі давно грають разом. Але ми сильніші за них. А як воно складеться — побачимо. Футбол тим і прекрасний, що скромний «Шериф» може сенсаційно переграти грізний «Реал», — наголосив Петраков.


Водночас збірні Фінляндії та України — доволі рівні за силою опоненти. І для того, аби досягти переможного результату, «синьо-жовтим» у Гельсінкі потрібно зіграти на максимумі своїх можливостей.


«Як мінімум у трьох із п’яти попередніх матчів ми могли й повинні були перемогти, оскільки мали перевагу та більшу кількість моментів. Але, на жаль, чогось не вистачило. Можливо, удачі, або ж десь недопрацювали. Сподіваюся, що зможемо змінити цю ситуацію й нарешті перемогти», — зауважує півзахисник «Шахтаря» Тарас Степаненко.


До слова, грати відповідальні матчі відбору  на ЧС-2022 команді Олександра Петракова доведеться без низки ключових виконавців.

 

Руслана Малиновського не викликали до збірної через відсутність порозуміння з тренером, а Віталію Миколенку, Олександру Зінченку та Віталію Буяльському вийти на поле в найближ­чих матчах завадять травми.

 

Хай там як, а українські збірники та їхній наставник налаштовані перемагати. Без цього потрапити до Катару просто неможливо.