На перших в історії Катару парламентських виборах із 30 жінок-кандидаток не обрали жодну

05.10.2021
На перших в історії Катару парламентських виборах із 30 жінок-кандидаток не обрали жодну

Жінки голосували, але до парламенту не потрапили.

У Катарі в суботу, 2 жовтня, відбулися перші в історії держави парламентські вибори. Жителі країни обирали 30 з 45 членів Меджлісу аш-Шура — консультативних зборів при емірі, органу, який наділений лише обмеженими парламентськими повноваженнями.

 

Вибори в Меджліс аш-Шура прописані в Конституції Катару, прийнятiй на референдумі в 2003 році, — проте за майже 20 років їх неодноразово відкладали і так і не провели.

 

Як відомо, в Катарі наступного року відбудеться чемпіонат світу з футболу, тому авторитарна влада країни вирішила продемонструвати світу свою «демократичність» і нарешті таки дозволила хоч імітацію виборів.


Участь у виборах була формально дозволена також жінкам, хоча їх серед претендентів на обрання до державного органу країни було лише 26 iз загальної кількості 233 претендентів, передає інформагенція dpa.

 

У підсумку, жодну з 26 кандидаток не обрали до Меджлісу. Всі 30 виборних місць здобули кандидати-чоловіки. Ще 15 представників призначить емір.

 

З 2013 року цей пост займає Тамім бін Хамад бін Халіфа Аль Тані. Катар — абсолютна монархія, останнє слово там за еміром, а політичні партії заборонені. Явка виборців становила 63,5 відсотка, повідомило МВС Катару в неділю, 3 жовтня.


Меджліс аш-Шура зможе схвалювати закони, державний бюджет і наглядати за роботою міністрів. Водночас цей орган не контролює поліцію та збройні сили, економічну й інвестиційну політику держави.

 

Усі рішення консультативна рада мусить приймати двома третинами голосів, а потім їх ратифікує емір. Катар — заможна країна, що є одним зі світових лідерів із виробництва й експорту скрапленого газу.


Вибори вважаються суперечливими, бо проголосувати змогла менша частина населення, зазначає агентство dpa. У Катарі, населення якого становить три мільйони осіб, можливість проголосувати мали лише 300 тисяч мешканців. Це пов’язано з законом, прийнятим в серпні 2021 року.

 

Згідно з текстом документа, виборчим правом володіють тільки нащадки тих, хто жив у Катарі до... 1930 року. Багато жителів Катару походять з інших країн, серед них більшість є трудовими мігрантами.


Владу емірату неодноразово звинувачували в порушенні прав мігрантів, задіяних на будівництві спортивних об’єктів. Катар також виявився замішаним у корупційному скандалi, пов’язаному з вибором країни-господарки мундіалю.

 

Однак у ФІФА відмовилися визнати, що керівництво організації присудило Катару проведення чемпіонату з футболу за хабар iз боку влади цієї країни, як і переносити чемпіонат світу до іншої країни.