Росіяни розгойдують ситуацію на лінії розмежування, ігноруючи режим припинення вогню

05.10.2021
Росіяни розгойдують ситуацію на лінії розмежування, ігноруючи режим припинення вогню

Сторона противника обстрілами всіляко намагається розгойдати ситуацію. (Фото ООС)

Ситуація на фронті лишається напруженою. Інтенсивність бойових дій то зростає, то знижується.

 

Але однозначно можна сказати — сторона противника всіляко намагається розгойдати ситуацію.

 

Протягом минулих трьох­ діб Збройні формування Російської Федерації продовжили ігнорувати режим припинення вогню. Російсько-окупаційні війська 29 разів порушили режим припинення вогню, з них дев’ять — із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.


Найгарячіше було в напрямку Лебединського: противник кілька діб поспіль вів вогонь зі станкових протитанкових та автоматичних станкових гранатометів.

 

Біля Новозванівки ворожі збройні формування здійснили прицільний обстріл наших позицій з мінометів калібру 120 мм, артилерії калібру 122 мм та ручних протитанкових гранатометів, поблизу Водяного, що на Приазов’ї, — з мінометів калібру 82 мм.

 

Біля Луганського та Новолуганського росіяни використовували ручні протитанкові та підствольні гранатомети, а також стрілецьку зброю. По­близу Мар’їнки найманці застосували міномети калібру 120 мм та 82 мм. У бік Станиці Луганської окупанти гатили з протитанкового ракетного комплексу.

 

Поряд із Золотим-4 ворог вів вогонь з великокаліберних кулеметів та підствольних гранатометів. У районі Світлодарська противник здійснив щільний обстріл з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. У напрямку Авдіївки окупанти двічі застосували міномети калібру 120 мм. Під обстріл потрапив і сам населений пункт, внаслідок чого пошкоджено житлові будинки та прилеглу територію. Втрат серед цивільного населення немає.


Крім того, кожного дня на Луганщині фіксували проліт ворожого безпілотника, ймовірніше за все, це Орлан-10, з перетином лінії розмежування. Взагалі противник активно застосовує БПЛА з намаганням завдати максимальної шкоди нашим військам. На Донеччині біля Первомайського ним було скинуто з повітря гранатометні постріли, а в районі Нью-Йорка безпілотник здійснив скидання ВОГ-17.


Внаслідок ворожих обстрілів троє військовослужбовців Об’єднаних сил отримали вогнепальні поранення. Воїни перебувають у лікувальному закладі. Стан обох поранених — задовільний. На обстріли противника українські захисники відкривали вогонь у відповідь, чим змусили його знизити вогневу активність.


За даними української сторони СЦКК, патрулями спільної моніторингової місії ОБСЄ на тимчасово окупованій території у заборонений зоні зафіксовано розміщення з порушеннями 133 одиниць озброєння та військової техніки.

 

Наприклад, на полігоні поблизу селища Бугаївка (в 37 км на південний захід від Луганська), за даними повітряного спостереження, виявлено «Гради», «Гвоздики», гаубиці «Жаби», «Мста-Б» протитанкові гармати «Рапіра», танки, зенітно-ракетні комплекси тощо.