Із думками про Пекін: як лідери біатлонної збірної пробігли у Чернігові гонки літнього чемпіонату України

05.10.2021
Із думками про Пекін: як лідери біатлонної збірної пробігли у Чернігові гонки літнього чемпіонату України

У Чернігові відбувся літній чемпіонат України за участі кращих стріляючих лижників та лижниць країни. (Фото з сайту biathlon.com.ua.)

Літні змагання на лижоролерах раніше не надто приваблювали провідних українських біатлоністів.

 

Утім у процесі підготовки до зимової Олімпіади-2022, котру в лютому прийматиме Пекін, наставники синьо-жовтої команди вирішили, що їхнім підопічним необхідне додаткове змагальне навантаження.

 

Виставковий турнір у Вісбадені, літній чемпіонат світу та України — на усіх цих стартах не обійшлося без лідерів української збірної.


Особливо здивувала присутність вітчизняних зірок на літньому ЧУ в Чернігові, де, за словами президента ФБУ Володимира Бринзака, цього року спостерігалася незвично висока конкуренція. Очільник федерації припускає, що інтриги національним баталіям додав фактор наближення Олімпійських ігор.

 

«Всі хочуть потрапити до першої команди», — зауважив Бринзак.


Свою ж передсезонну форму представники синьо-жовтої команди А демонстрували в спринті та гонці переслідування. Спринтерські перегони у жінок виграла Дар’я Блашко, серед чоловіків кращим став Богдан Цимбал.


Водночас у «персьюті» відстояти свої перші позиції їм не вдалося. Першою в жіночому переслідування виявилася Віта Семеренко, а чоловічі «наздоганялки» найкраще вдалися Дмитру Підручному.


«Відчувається конкуренція в команді перед Олімпіадою. Є дівчата, які ще розвиваються, а для деяких цей сезон може стати останнім і найважливішим. Принципи роботи дещо різні, але на мотивацію це не впливає — вона є. Наразі я задоволений роботою», — розповів ситуацію всередині жіночої збірної України її словенський наставник Урош Велепець.

 

Змагання в Чернігові дозволили йому побачити в ділі тих спортсменок, котрі проводили літню підготовку за індивідуальним планом. Проте найближчим часом уся жіноча команда збереться в повному складі й розпочне цілеспрямовану підготовку до офіційного сезону.


«Скоро вирушаємо на висоту, після чого спустимося на сніг, а там уже й перший етап Кубка світу», — ділиться найближчими планами Велепець. З огляду на конкуренцію в команді наставнику незадовго до Олімпіади потрібно буде зробити непростий вибір — визначити шістку тих біатлоністок, хто поїде до Пекіна.


А в старшого тренера чоловічої збірної України Юрая Санітри вже є чіткий план відбору: «Команда до Олімпійських ігор готується чотири роки. Я вже досить довго працюю з цими спортсменами і добре знаю їхні можливості. Тому думаю, що склад на Пекін ми будемо вибирати з тих хлопців, які готувалися як основа в цьому році. Але, звичайно, треба буде підтвердити рівень готовності на перших стартах в грудні. І я б хотів, щоб шість претендентів у команду — основна п’ятірка і запасний — були затверджені Федерацією вже після закінчення четвертого етапу Кубка світу».