«Корона» тисне: скандали через вакцинацію частішають, нових хворих на COVID-19 — більшає

01.10.2021

Днями під стінами Черкаського музичного коледжу імені Семена Гулака-Артемовського протестували студенти, їхні батьки та викладачі, обурені наказом директора цього навчального закладу Валентина Хорошого про заборону проводити індивідуальні заняття в очній та дистанційній формі в період, коли Черкащина перебуває у «жовтій» зоні через коронавірус.

 

Розгнівало протестувальників ще й те, що директор коледжу оприлюднив список невакцинованих викладачів.


У своїх виступах учасники протесту вимагали скасування директорського наказу про заборону індивідувальних занять, бо він позбавляє студентів права на освіту, а викладачів — на роботу, та говорили про поновлення учбового процесу.

 

Протестувальники підготували звернення до голови Черкаської ОДА Олександра Скічка, в якому просять владу втрутитися у ситуацію.


За словами черкащанки Тетяни Юрковської, син якої навчається в музичному коледжі, «у такій формі можна вчити музичну літературу, сольфеджіо, тільки неможливо навчитися гри на саксофоні».

 

Вона назвала наказ не логічним, а таким, який не дає змоги студентам вчитися і є тиском на тих педагогів, які перехворіли або мають протипоказання для вакцинації.


Директор коледжу Валентин Хороший, який вийшов до учасників мітингу, зазначив, що він зобов’язаний виконувати постанову Кабміну, за яку, як йому сказали, «несе кримінальну та адміністративну відповідальність».

 

Керівник пообіцяв підготувати лист до Міністерства освіти та науки з проханням дозволити проводити заняття очно. Як повідомила «Україні молодій» Тетяна Юрковська, наразі у Черкаському музичному коледжі імені С. С. Гулака-Артемовського поки що заняття не відновлені і ситуація залишається без змін.


Тим часом у цю ситуацію та подібні може внести корективи Міністерство охорони здоров’я. Згідно з проєктом наказу МОЗ про перелік професій, які підлягають обов’язковій вакцинації, роботодавці відсторонюватимуть від роботи нещеплених працівників.


Як наголошує міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, наразі в цьому проєкті є лише представники державних інституцій.

 

Тож обов’язковою вакцинацію планують ввести на період дії карантину для працівників закладів професійної (професійно-технічної освіти), фахової передвищої, загальної середньої освіти, дошкільної освіти, позашкільних навчальних закладів, працівників центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних підрозділів, працівників місцевих державних адміністрацій.


За словами пана Ляшка, «якщо вакцинація обов’язкова, то роботодавець зобов’язаний відсторонити від робочого процесу людину, яка невакцинована, бо нам важливо, щоб державна інституція продовжувала ефективно виконувати функції держави, а для цього люди мають бути на своїх робочих місцях».

 

Водночас, наголошує Віктор Ляшко, понад 80% медиків уже вакцинувалися, тому потреби зобов’язувати їх робити щеплення немає. Також, каже він, у ЗСУ відсоток щеплених понад 90%, у МВС — 87-88%.


У свою чергу міністр освіти Сергій Шкарлет заявив, що вакцинація серед освітян відчутно зростає.

 

«Із 4 тис. 669 шкіл, які не працювали і були не допущені до офлайну, сьогодні таких 2 тис. 505 шкіл, які не працюють, бо в них немає 80% вакцинованих людей», — уточнив він.

СТАТИСТИКА


За добу 29 вересня в Україні зафіксовано 11 тис. 757 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (iз них дітей — 1 тис. 54, медпрацівників — 242). Таке різке зростання захворюваності попередній раз, більше 11 тисяч випадків, було зафіксовано 29 квітня.


По країні за цю добу одужали 3 тис. 839 осіб, але госпіталізували 2 тис. 556 осіб, на жаль, померли 194 людини. Медики акцентують, що більшість летальних випадків — це невакциновані люди старшого віку, яких від початку пандемії зараховують до групи найбільшого ризику.

 

В Європі за добовим приростом хвороби лідирують Британія, Росія, Німеччина, а добовою смертністю від коронавірусу — Росія, Україна, Румунія, за даними сайту Worldometer.


За останню добу найбільшу кількість підтверджених випадків в Україні зареєстровано в Харківській (1 тис. 87), Львівській (927), Дніпропетровській (926), Одеській (752), Донецькій (739) областях. Кореспондентка «УМ» повідомляє, що хворих iз Харкова вже змушені везти в лікарні райцентрів.


За весь час пандемії в Україні захворіли 2 млн 423 тис. 379 осіб, одужали — 2 млн 255 тис. 191 особа, летальних випадків — 56 тис. 274. З лютого, від початку кампанії вакцинації, загалом проведено 12 млн 617 тис. 990 щеплень, вакциновано повністю чи частково 7 млн 535 людей. Обидві дози вакцини отримали 5 млн 617 тис. 457 людей.