Путіну — владу, опозиції — в’язниці: проти Навального і його соратників завели ще одну справу

01.10.2021

Слідчий комітет Росії порушив проти ув’язненого опозиціонера Олексія Навального і його соратників кримінальну справу про створення екстремістського співтовариства та участь у ньому.

 

Такою спільнотою СК назвав Фонд боротьби з корупцією та штаби Навального, які в червні міськсуд Москви визнав екстремістськими організаціями, заборонивши їхню діяльність у Росії.

 

За новими звинуваченнями Навальному загрожує ще до 10 років в’язниці, а його прихильникам — від 6 до 10 років.


У своєму повідомленні 28 вересня СК стверджує, що в 2014 році Навальний створив «екстремістське співтовариство» Фонд боротьби з корупцією (ФБК), а Леонід Волков і Іван Жданов незабаром до нього приєдналися.

 

Справу порушено за «екстремістською» статтею 282.1 КК РФ. Навальному, Волкову і Жданову закидають частину першу (створення і керівництво екстремістським співтовариством) з покаранням до 10 років ув’язнення.

 

Любов Соболь, Георгій Албурі, Руслан Шаведдінов, В’ячеслав Гімаді, Павло Зеленський, Рустем Мулюков та «інші особи» є підозрюваними у частині другій статті 282.1 (участь в екстремістському  співтоваристві, покарання — до шести років ув’язнення).


Метою створених політиком структур слідство вважає «зміну основ конституційного ладу», а також «підрив суспільної безпеки і державної цілісності». Створення в 2017 році громадського руху «Штаби Навального» в регіонах названо «розширенням злочинної діяльності».

 

Інтернет-ресурси ФБК, штабів, а також особистий YouTube-канал Навального згадані в заяві Слідкому як засоби «пропаганди злочинної діяльності».

 

У протестних акціях, які команда Навального проводила з 2014 по 2021 рік, Слідком бачить «заклики до екстремістської і терористичної діяльності».

 

Відтак звинувачує Навального і прихильників в «дискредитації» органів держвлади, «створенні протестного настрою у населення», а також в «формуванні громадської думки про необхідність насильницької зміни влади».


Олексій Навальний, визнаний правозахисниками та міжнародним співтовариством політв’язнем, відбуває в виправній колонії у Володимирській області термін у сфабрикованій справі про шахраство.

 

З квітня цього року дворічний термін у колонії відбуває і колишній оператор ФБК Павло Зеленський за різку реакцію в твіттері на самоспалення журналістки Ірини Славіної (звинувачений у закликах до екстремізму).

 

Більшість згаданих Слідчим комітетом підозрюваних перебувають за кордоном. Проти Навального та його соратників порушено вже кілька кримінальних справ, у тому числі — про шахрайство в особливо великому розмірі за нібито «розтрату» грошей створених політиком фондів.