В ОБСЄ заявили про різке погіршення ситуації на Донбасі — особливо занепокоєні жертвами серед цивільних

01.10.2021

На Донбасі у вівторок, 28 вересня, внаслідок ворожих дій на передовій два військовослужбовцi Об’єднаних сил отримали вогнепальні поранення.

 

Наразі українські воїни перебувають у лікувальному закладі, стан їхнього здоров’я — задовільний. Наступного дня збройні формування Російської Федерації сім разів порушили режим припинення вогню.


Ворог прицільно обстрілював 29 вересня позиції наших бійців у районі Золотого-4, Пісків, Шумів та Лебединського з ручних протитанкових та підствольних гранатометів, а також стрілецької зброї. Українські військовослужбовці відкривали вогонь у відповідь та змусили противника припинити вогневу активність. Втрат серед наших воїнів немає.


Станом на 11-ту годину ранку 30 вересня російсько-окупаційні війська тричi порушили режим припинення вогню. Гатили по українських позиціях з артилерії калібру 122 мм, яка заборонена Мінськими домовленостями, а також iз гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї біля Новотошківського, Кам’янки та Попасної.

 

Внаслідок ворожих обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав поранення, несумісне з життям.


Підрозділи Об’єднаних сил контролюють ситуацію i продовжують виконувати завдання з відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації. В ОБСЄ заявили про нестабільну ситуацію в зоні проведення ООС.

 

Про це повідомив представник чинного голови ОБСЄ в Україні та в Тристороннiй контактній групі (ТКГ) посол Мікко Кіннунен, iдеться на офіційному сайті організації. Відзначається, що ситуація в області безпеки нестабільна, оскільки збільшилася кількість порушень режиму припинення вогню в цьому місяці.


«У вересні в середньому реєструється понад 250 порушень режиму припинення вогню на день. Особливу занепокоєність викликає велика кількість жертв серед цивільного населення в результаті обстрілу і стрільби», — йдеться в повідомленні.


Уточнюється, що таких обстрілів на Донбасі не було з літа минулого року. «У вересні 2021 року цi цифри досягли найвищого показника з липня 2020 року, коли були вжиті заходи щодо припинення вогню», — з тривогою поінформували в ОБСЄ.


Також міжнародні спостерігачі поскаржилися на те, що не можуть повноцінно працювати через заборону пересування на непідконтрольних Україні територіях. Тільки в останні два тижні свободу пересування спостерігачів обмежували 31 раз в ОРДО і 6 разів в ОРДЛО.


«Іншою перешкодою для роботи СММ є обстріли БПЛА місії і глушіння їх сигналу», — йдеться в повідомленні.


Крім того, в ОБСЄ нагадали, що Росія блокує продовження місії ОБСЄ, яка відіграє важливу роль для розв’язання конфлікту з 2014 року.

 

«Сьогоднішня зустріч відбулася за день до того, як закінчиться мандат Місії спостерігачів ОБСЄ на російсько-українському кордоні, що не продовжений Російською Федерацією. З 2014 року ця місія була важливим компонентом зміцнення довіри в рамках узгоджених зусиль ОБСЄ з вирішення конфлікту», — відзначили в ОБСЄ.


Додамо, що дещо раніше ООН відправила на Донбас чергову партію гуманітарної допомоги. А віцепрем’єр-міністр України — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков пообіцяв оприлюднити статистику щодо отримання пенсій від України на тимчасово окупованих територіях Донбасу через оформлення довіреності.