Крокодили на принтері й прикраси з квітів у смолі: малий та середній бізнес Полтавщини завойовує нові ніші на ринку

21.09.2021
Крокодили на принтері й прикраси з квітів у смолі: малий та середній бізнес Полтавщини завойовує нові ніші на ринку

Кожен товар має свого покупця. (Фото автора)

На липовій алеї поряд з Полтавською обласною держадміністрацією пройшла традиційна виставка-ярмарок «Street Fest #Виробники Полтавщини», в якій взяли участь понад 40 представників малого та середнього бізнесу.

 

І чого там тільки не було! Дитячі пластмасові іграшки, надруковані на 3D-принтері, вишукані жіночі прикраси з квітів, залитих епоксидною смолою, пастила з манго, вітаміни й мікроелементи у мікрозелені, варення з соснових шишок...


Кореспондентка «України молодої» пройшлася рядами виставки-ярмарку з фотоапаратом і зафіксувала найцікавіші моменти.


Зізнаюсь, найдовше затрималася біля ятки товарів жіночих прикрас, які ось уже понад 15 років виготовляє полтавка Людмила Опришко.

 

Її кольє ручної роботи з бісеру — це справжні витвори мистецтва. Які, слід зауважити, доступні будь-якій жінці. Але мене чомусь найбільше вразили сережки і кулони із засушеними квітами всередині. Та й не тільки мене. Поки ми розмовляли з Людмилою, одна молода панянка придбала одразу два гарнітури.

 

Корисні натуральні соки.


— Тут ось «Анютини глазки», а тут — королівська герань, — демонструє майстриня саморобну красу. — Переважно збираю квіти сама, але іноді купую цілі букети, щоб пустити їх на прикраси. Висушую, заливаю епоксидною смолою — і виходить така краса. Коли я починала лише займатися цим, ще не було інтернету, тобто не було куди підглядати, тому багато фантазувала й експериментувала. Працюю у вінтажному стилі. Мої прикраси — а їх тисячі — носять жінки не лише по всій Україні, а й за кордоном. Вони всім пасують.


Людмила говорить, що рукоділлям любить займатися з дитинства, і захоплення стало справою життя.


А її сусідка у торговому ряду — Ольга Шило, дитяча психологиня, каже, що ніколи не проміняє свою роботу на бізнес, хоча задумується над тим, щоб розширити виробництво і збут, найняти людей. Поки що ж сама виготовляє фруктову пастилу у вільний від роботи час.


— Оскільки я притримуюсь здорового харчування, то варення, у яке йде багато цукру, не вживаю, — розповідає Ольга. — А фруктів у батьків, які живуть у Тахтауловому під Полтавою, завжди багато. Куди їх дівати? Тому три роки тому вирішила зайнятися виготовленням пастили — щоб зберегти у сезонних фруктах максимум корисних речовин. Зараз виготовляю близько двадцяти видів цього делікатесу: зі слив, яблук, вишні, малини, винограду, журавлини, навіть манго. Моя пастила розходиться в основному по кав’ярнях Полтави.

 

Це дає приблизно такий же дохід, як і основна робота.
55-річну мешканку Світлогірського Кобеляцької територіальної громади Лілію Костенко перейти на здорове харчування змусили проблеми з підшлунковою залозою. Вона вирішила спробувати пити сік пророслої пшениці.

 

Сережки із засушеними квітами вражають жінок наповал.


— Через два тижні я забула, де в мене підшлункова залоза, і взагалі стала почуватися бадьоріше, — розказує пані Лілія. — Потім чоловіка «підсадила» на такий сік, і в нього покращилось самопочуття. Нас це зацікавило. Дізналися, що рослина на стадії проростання акумулює максимум поживних речовин, тому вона дуже корисна. Тепер ми маємо ферму мікрозелені Royal Green у Полтаві, на якій вирощуємо до десяти видів рослин: кінзу, буряк, редис, соняшник, горох, капусту... Їмо самі й на продаж маємо. Дуже приємно, що все більше людей переходять на здорове харчування.


«Наші споживачі — свідомі люди, які піклуються про те, що споживають», — говорять представники ТОВ «Оржицький молокозавод», що виробляє продукцію під торговою маркою «Зарог».

 

Біля їхнього лотка було весь час людно, бо там можна було продегустувати практично всю смачну продукцію підприємства, виготовлену з натуральних компонентів, без додавання шкідливих речовин: йогурти, ряжанку, кефір... Особливо всі нахвалювали десерт сирковий «Бланманже» з різноманітними наповнювачами. Ця новинка виробника, безумовно, прийдеться до смаку покупцям.

 

Іграшку, надруковану на 3D-принтері, важко зламати —
і це дуже тішить батьків.


Гостей вуличного фестивалю частували своєю продукцією і Пирятинський сирзавод, і фермерське господарство «Еко-край» із Засулля Лубенського району, що спеціалізується на переробці екологічно чистих ягід і фруктів, і приватне підприємство Володимира Опришка з Сергіївської громади Миргородського району, де печуть хліб, роблять сири й згущене молоко без будь-яких штучних консервантів...

 

Родина полтавців Романа та Оксани Камалетдинових спеціалізується на виготовленні варення. У їх­ньо­му асортименті є досить незвичний для нас цибульний конфітюр, що пасує до... картопляного пюре, а також із соснових шишок, який може використовуватися як соус до м’ясних страв і водночас поєднуватися з морозивом, а ще корисний при простудах і бронхітах.

 

Варення родини Камалетдинових під торговою маркою Endorfine продається у багатьох торгових точках України.


Крафтові виробники Полтавщини роблять унікальні речі домашнього вжитку з дерева, шерсті, кераміки, натуральне мило й креми, а також м’ясні чипси, шоколадні цукерки, крем-мед, горіхову пасту, медовуху, різноманітні наливки... А в Решетилівці навіть друкують... іграшки з полімеру на 3D-принтері, які важко зламати, що особливо цінують батьки дітлахів.


Захід був організований Департаментом економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій Полтавської облдержадміністрації у рамках комплексної програми розвитку малого та середнього підприємництва.