Приборкання амбіцій: новий головний тренер збірної України не зміг порозумітись з усіма гравцями

17.09.2021
Приборкання амбіцій: новий головний тренер збірної України не зміг порозумітись з усіма гравцями

Руслану Маліновському наразі складно знайти себе в збірній Олександра Петракова. (Фото з сайту footboom.com.)

Поява Олександра Петракова на тренерському містку національної збірної України вітчизняна футбольна спільнота сприйняла неоднозначно.

 

Перша й головна претензія до нового очільника «синьо-жовтих» звучала чітко й акцентовано: у тренера повністю відсутній досвід роботи з дорослими командами.

 

«Як Зінченко, Ярмоленко та Маліновський будуть дивитися на такого тренера?» — дивувався рішенню УАФ призначити на відповідальний пост «молодіжного» наставника колишній очільник української команди Йожеф Сабо.


І справді, конфлікт між представником «легіонерського» пулу збірної та Петраковим не забарився.

 

У перших матчах «синьо-жовтих» під орудою нового тренера не знайшлося місця в «основі» півзахиснику «Аталанти» — бронзового призера італійської Серії А  Руслану Маліновському.

 

«Під мою схему потрібні інші футболісти», — спробував швидко пояснити ситуацію Олександр Петраков.


Однак пізніше, коли прізвища футболіста взагалі не знайшлося в заявці на товариський поєдинок з чехами, тренеру довелося зізнатися: «Маліновський образився. Сів і поїхав зі збірної».

 

Хоча сам Руслан наголошує, що ніякого демаршу не було. Для того, аби після офіційних матчів планетарного відбору залишити розташування національної команди, він отримав дозвіл у головного тренера.


«Після інформації, що велика група гравців повертається до своїх клубів, я запитав, чи можу поїхати. На що отримав відповідь «Хочеш — їдь». Як будь-який амбітний гравець, я хочу грати якомога більше і, звичайно, засмучуюсь, якщо цього не відбувається. Але ображатися на тренера, який відповідає за результат, було б непрофесійно з мого боку», — зауважив Маліновський.


Власне, після того, як у ЗМІ розпочалося активне обговорення конфлікту півзахисника «Аталанти» з наставником, Руслан вдався до розлогого письмового коментаря ситуації.

 

Заявив, що на першому місці для нього — інтереси збірної, до конкуренції за місце в «основі»  йому не звикати, кадровий ви­бір — це тренерська прерогатива, а всі спірні питання мають вирішуватися винятково всередині команди.


Загалом, підбиваючи перші підсумки своєї роботи на посту очільника «синьо-жовтих», Олександр Петраков заявив, що в найближчому майбутньому будуть конкретні висновки, адже працює він не в дитячому садку, а з професіоналами.


Варто додати, що в оновленому рейтингу ФІФА збірна України опустилася на дві позиції й тепер посідає 27-ме місце. Після двох нічиїх в офіційних матчах із Казахстаном та Францією — результат закономірний.

 

При цьому від команди Петракова й надалі очікують успіху в боротьбі за путівку на ЧС-2022. Ситуація проясниться в наступні два осінні місяці, коли завершиться груповий етап відбору.