БезДУШні монополісти: «Полтавагаз» майже дві третини містян на добу лишив без гарячої води

14.09.2021

Понад 90 тисяч полтавців лишилися без централізованого постачання гарячої води — АТ «Полтавагаз» відключило п’ять найбільших котелень міста від мереж газопостачання через борги ПОКВПТГ «Полтаватеплоенерго» за розподіл природного газу.

 

Упродовж доби без гарячої води були жителі мікрорайонів Алмазний, Сади-1 і Сади-2, Огнівка, Половки, Браїлки, Поділ та центральної частини міста поблизу вулиці Кагамлика. Ідеться про заборгованість у сумі майже 55 мільйонів гривень.


Ще в кінці серпня АТ «Полтавагаз» надіслало ПОКВПТГ «Полтаватепло­енерго» повідомлення про припинення газопостачання, в якому пропонувало «у зв’язку з несвоєчасною та/або неповною оплатою послуг згідно з умовами договору про розподіл природного газу до 7-ї години 6 вересня самостійно відключити від мереж газоспоживання й підготувати до пломбування газовикористовувальне обладнання підприємства» й погрожувало: «У разі невиконання цієї вимоги постачання газу вашому підприємству буде припинено у примусовому порядку».

 

Першою лишилася без газопостачання котельня, що на вулиці Ціолковського, 36, яка забезпечувала гарячою водою переважно мікрорайони Алмазний, Сади-1, Сади-2 та Огнівка.

 

Таким чином, гаряча вода перестала надходити не лише до житлових будинків, а й до обласного Перинатального центру, шкіл, дитсадків та інших закладів соціальної інфраструктури.


За словами речника ПОКВПТГ «Пол­таватеплоенерго» Олександра Циганка, вказана заборгованість полтавських тепло­енергетиків перед газорозподільною організацією утворилася впродовж 2019—2021 років через незбалансованість тарифів, і коштів на її погашення в комунального підприємства немає.

 

«Через багаторазове поетапне підвищення АТ «Полтавагаз» ціни на послугу з розподілу природного газу впродовж останніх 2,5 року відбулося її трикратне зростання для теплоенерго, — зокрема зазначив він. — Так, порівняно з вартістю розподілу природного газу 0,67 грн/м3 (без ПДВ), закладеною в тарифи «Полтаватеплоенерго» на надання послуг населенню, що набули чинності 1 січня 2019 року, ця вартість тривалий час становить 1,78 грн/м3 (без ПДВ)».


Тоді як газорозподільна організація, підтверджуючи законність своїх дій, посилається на Постанову Кабінету Міністрів України від 8.12.2006 року «Про затвердження порядку пооб’єктного припинення (обмеження) газопостачання споживачам (крім населення)» та Кодекс ГРМ, на теплопостачальному підприємстві зауважують, що 29 серпня набув чинності нещодавно підписаний главою держави Закон України «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу», який визначає процедуру врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій за спожитий природний газ, послуги з його розподілу та транспортування через проведення взаєморозрахунків, а також її реструктуризації та списання.


«Фактично цей закон передбачає недопущення перерв у теплопостачанні та постачанні гарячої води через наявну заборгованість підприємств теплоенергетики перед газопостачальними та газорозподільними організаціями, — коментує Олександр Циганок. — Проте, порушуючи чинне законодавство України й користуючись монопольним становищем, АТ «Полтавагаз» здійснює тиск на комунальних теплоенергетиків, вдаючись до шантажу, погрожуючи лишити без гарячої води як населення, так і об’єкти соціальної інфраструктури області, бо воліє отримати борг «живими» грошима. Полтавські теплоенергетики таке «врегулювання» оператором газорозподільної системи ситуації, що склалася, вважають неприйнятним.

 

Адже в умовах щоденного зростання випадків захворювання на COVID-19 і прогнозованого з настанням осені загострення епідситуації гаряча вода для полтавців — не просто зручність, а й нагальна необхідність.

 

Окрім усього, постійний ризик відключення від газопостачання через наявні борги, викликані незбалансованістю тарифів на послуги з теплопостачання та постачання гарячої води, зайвий раз підтверджує необхідність приведення їх до економічно обґрунтованого рівня.

 

І дуже прикро, що на практиці це означає їх підвищення. З метою забезпечення безперебійного надання послуг теплопостачальним підприємством звертаємося до топменеджменту міста та області, а також до представників ЗМІ та громадськості з проханням не лишатися байдужими в цій ситуації, аби не допустити реалізації протиправних намірів АТ «Полтавагаз».


Тим часом на припинення централізованого постачання гарячої води вже відреагувала влада. У зв’язку з цим у Полтавській обласній раді скликали термінову нараду, під час якої вирішили, що заборгованість «Полтаватеплоенерго» буде реструктуризована.

 

Комунальне підприємство вже мало сплатити газорозподільній організації першу частину боргу. Цього ж дня АТ «Полтавагаз» пообіцяло відновити постачання природного газу до всіх об’єктів «Полтаватеплоенерго».