На Черкащині СБУ викрила схему розкрадання 40 мільйонів на виробництві «зеленої» електроенергії

14.09.2021

На Черкащині СБУ ви­крила механізм розкрадання коштів при виробництві електроенергії.


«Місцевий підприємець обладнав власну сонячну електростанцію, але зареєстрував її як 100 окремих домогосподарств. Це дозволило йому продавати електроенергію без отримання ліцензії і за спрощеною процедурою. За оцінками фахівців, орієнтовна сума збитків від його діяльності — близько 40 млн грн», — розповідає Катерина Дрога з обласного управління СБУ.


За її словами, чоловік два роки тому скористався нормою у законодавстві, яка дозволяє кожному громадянину виробляти власну «зелену» електроенергію і продавати її державі.

 

Втім приватне домогосподарство не може мати потужність понад 30 кВт. Якщо потужність вища — треба оформлювати додаткові дозволи, проходити перевірки й отримувати платню за іншим тарифом.


Тож бізнесмен вирішив обійти законодавство і замість реєстрації одного великого підприємства вирішив продавати електроенергію від імені 100 приватних домогосподарств.

 

При цьому електрогенеруючі установки, що належать йому, розташовані на земельних ділянках, де відсутні житлові чи інші будівлі, що суперечить вимогам нормативних актів у сфері енергетики і свідчить про використання такого об’єкта в промислових масштабах під виглядом великої кількості приватних домогосподарств.


Така схема дозволила без отримання ліцензії і за спрощеною процедурою протягом двох років отримувати кошти за «зеленим» тарифом. «Набігло» на десятки мільйонів гривень.


Крім того, як встановили співробітники Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), зазначена ситуація негативно позначається на стабільності роботи енергосистеми України, а також погіршує якість постачання електроенергії споживачам області.


Спільними діями СБУ та НКРЕКП забезпечено припинення розрахунків за вироблену електричну енергію на суму близько 1,5 млн грн щомісячно.


Наразі у межах зареєстрованого за вказаним фактом кримінального прова­дження вживаються заходи щодо притягнення до відповідальності причетних осіб.