В чергу за «шнобелями» шикуйсь! Кому вручили «антинобелів»-2021

14.09.2021

Пандемія внесла деякі корективи і в процедуру вручення Шнобелівської (тобто Антинобелівської) премії, яку вручають із 1991 року, тож акція пройде в режимі онлайн.

 

Задумка цієї, можна сказати, сатиричної акції належить американському науковому журналісту Марку Абрахамсу і редакції гумористичного журналу «Аннали неймовірних досліджень».

 

Вручають цю потішну премію науковцям, винаходи яких спочатку змушують людей сміятися, ну а вже потім, звісно, думати, адже шнобелівські лауреати, відверто кажучи, переважно за державні кошти займаються відвертою дурнею, яка не здатна принести людству користь.


Ось і цьогоріч серед лауреатів, які представляють 24 країни світу, є чимало диваків, які витратили свій інтелектуальний потенціал на винаходи чи відкриття, які можуть хіба що розсмішити, аніж вразити глибиною наукової думки чи принести людству користь.

 

Так, цьогорічною шнобелівською «премією миру» нагородили вчених зі США, які «відкрили», що борода захищає чоловіків... ні, не від мікробів (тут усе якраз навпаки), а від ударів по обличчю.


У галузі медицини премію отримали науковці, які довели, що сексуальне задоволення так само ефективне при закладеному носі, як і краплі від набряків.

 

Серед хіміків нагороду отримала група, яка досліджувала склад повітря в кінотеатрах.

 

Ці вчені з Великої Британії, Австралії та Греції довели зв’язок між запахами, які виділяють глядачі в залі, зі сценами насилля чи вживання наркотиків, що демонструються на екранах кінотеатрів.


Та серед «відкриттів» шнобелівських учених найкориснішим, мабуть, є зв’язок, який встановили науковці між ожирінням серед політиків та рівнем корупції у державі, яку вони представляють.

 

За це вони отримали премію в галузі економіки. Але, здається, цей зв’язок очевидний будь-якому обивателю й без досліджень.