На помилках вчаться: українські волейболісти дійшли до 1/8 фіналу чемпіонату Європи-2021

14.09.2021
На помилках вчаться: українські волейболісти дійшли до 1/8 фіналу чемпіонату Європи-2021

Чоловіча збірна України з волейболу виконала своє завдання-мінімум на ЧЄ-2021. (Фото з сайту xsport.ua.)

Пожвавлення, котре в останні роки переживає вітчизняний волейбол, можна помітити неозброєним оком.

 

Синхронна участь чоловічої та жіночої збірних України у фінальних частинах чемпіонатів Європи-2021, де обидві команди дісталися 1/8 фіналу, добре тому підтвердження.

 

Цьогорічний континентальний форум чоловічих команд, за аналогією з жіночим Євроволеєм, приймають одразу чотири країни — Польща, Естонія, Чехія та Фінляндія.

 

Збірна України свої поєдинки групового етапу проводила на території Польської держави, де в суперництві з місцевою національною командою та колективами із Сербії, Португалії, Бельгії та Греції посіла в секстеті «А» третє місце.


Попри те, що в протистояннях iз визнаними фаворитами європейського волейболу — поляками та сербами — вітчизняні волейболісти виглядали непереконливо, успіх в матчах iз трьома іншими опонентами забезпечив їм місце в «плей-оф» і принципове побачення зі збірною Росії.


«Суперник нам дістався серйозний — призер Олімпійських ігор. Однак це раніше збірну України перемагали всі, хто забажає. Зараз гра нашої команда мила оку, тож маємо шанс», — розмірковував перед українсько-російським протистоянням президент ФВУ Михайло Мельник.


Аби додати українським збірникам у матчі проти росіян більшої мотивації, очільник вітчизняної федерації пообіцяв команді Угіса Крастіньша десять мільйонів гривень призових у разі переможного завершення двобою. За словами Мельника, навколо матчу здійнявся пристойний ажіотаж, який міг би за своєю силою затьмарити й президентські дебати.


У нинішніх умовах будь-яка українсько-російська спортивна дуель, і справді, має підвищений інтерес.  Цікавість до таких подій в Україні виявляють не лише шанувальники спорту.

 

І хоча, як зауважив капітан «синьо-жовтих» Олег Плотницький, явного політичного підтексту в цієї гри не було, в команді все ж розуміли, що перемогу варто присвятити всім українцям.


Перший сет матчу залишився за українцями і, за словами Плотницького, він уже подумки, було, почав обдумувати деталі своєї тріумфальної промови. Вочевидь думки українських волейболістів, що почали випереджати події, пішли їм не на користь.


Після матчу капітан російської команди Ігор Кобзар зауважив: «Нам дуже допомогли помилки української збірної».


Можна припустити, що підвищена відповідальність за результат завадила «синьо-жовтим» показати весь свій потенціал. Зрештою, 1:3 (25:22, 16:25, 22:25, 22:25) — на користь росіян.


Але, за словами Михайла Мельника, своє завдання-мінімум на турнір, яке полягало у виході з групи, збірна України виконала.

 

При цьому збірна України вперше в історії змогла виграти у російських візаві одну партію. Загальна ж перемога над російськими волейболістами могла стати приємним бонусом для «синьо-жовтих» і допомогти команді Крастіньша наблизитися до участі в майбутньому чемпіонаті світу.

 

Утім наразі 1/8 фіналу ЧЄ — це нинішній максимум української збірної, котрий, слід визнати, також заслуговує на визнання.