«Динамо» і «Шахтар» синхронно перемогли напередодні матчів у групі Ліги чемпіонів

14.09.2021
«Динамо» і «Шахтар» синхронно перемогли напередодні матчів у групі Ліги чемпіонів

Динамівці в гостях легко переграли новачка УПЛ — «Металіст-1925». (Фото з офіційного сайту «Динамо».)

Після паузи на матчі збірних українські футболісти повернулись до справ клубних: гранди — «Динамо» і «Шахтар» — готуються до старту на груповій стадії ЛЧ, а на бронзового призера минулого сезону — «Зорю» — очікує дебют у Лізі Конференцій.


Ті ж команди, які поки борються за виживання, використали перерву для підсилень та кадрових ротацій.

 

Зокрема, «Колос», який цього сезону поки не вражає, купив у «Львова» бразильського форварда Ренана за 100 тисяч євро (новачок ковалівців устиг відзначитись «асистом» у дебютному матчі, але його команді це не допомогло здобути очки).

 

«Леви» ж після невдалого старту (0 перемог та лише двi нічиї у шести турах) змінили наставника: на тренерській лавці Анатолія Безсмертного замінив білоруський фахівець Олег Дулуб, котрий свого часу працював в Україні у «Карпатах» та «Чорноморці».


Чинний чемпіон — «Динамо» — перед домашнім матчем у ЛЧ проти «Бенфіки» (у вівторок) провело репетицію в УПЛ, «на класі» розібравшись із новачком ліги — «Металістом-1925». За відсутності Буяльського та Шапаренка роль лідерів на себе взяли Циганков і Гармаш, голи яких і забезпечили киянам комфортну перевагу.


«Це була видовищна дуель між двома граючими командами, які показали, що можна грати в красивий футбол. Хоч і з елементами боротьби, але в красивий, хороший футбол. Перший тайм був для нас складним — суперник добре оборонявся, не давав нам простору, не давав вільних зон. У перерві зробили деякі корективи, і хлопці стали грати по-іншому, почали швидше рухатися, завдяки чому наша перевага втілилася у два забиті м’ячі, хоча голів могло бути і більше. Я дуже задоволений нашою грою, нашою командою», — похвалив підопічних тренер «синьо-білих» Мірча Луческу.


Із таким самим рахунком (2:0) перемогу здобув і донецький «Шахтар» — над «Дніпро-1». «Гірники» вдалися до ротації, причому вона була здебільшого вимушеною — замість дискваліфікованих Марлона і Додо гради Вітао і Юхим Конопля.

 

А в центрі нападу вперше в цьому сезоні вийшов Фернандо, який сповна скористався шансом, відкривши рахунок у зустрічі. Після перерви відзначився і головний нападник донеччан Ласіна Траоре, котрий вийшов на заміну.


Далі на «помаранчево-чорних» чекає виїзд до Молдови, де вони зіграють проти місцевого «Шерифа», який очолює добре знайомий українській публіці Юрій Вернидуб. Попри статус фаворита, тренер «Шахтаря» Роберто де Дзербі не очікує легкого матчу.


«Що стосується «Шерифа», то я ще не знаю досконало цього суперника. Ми готувалися до «Дніпра-1», а тепер перемикаємося на Лігу чемпіонів. Але можу сказати, що це хороша команда, тому що слабких у групі ЛЧ немає», — визнав італійський фахівець.


До важкого виїзду в Норвегію готується луганська «Зоря», де зіграє проти місцевого «Буде-Глімта». Проте до дебюту в ЛК підопічні Скрипника підходять не в найкращому настрої — луганчани втратили очки у матчі з «Рухом» і не скористались можливістю наблизитись до топ-3.


Водночас дещо несподівано, особливо з огляду на передсезонні прогнози, на третє місце вирвалась «Олександрія»: команда із Кіровоградської області на чолі з новим тренером Юрієм Гурою здобула 4 перемоги у 7 турах (обігравши в тому числі «Шахтар»).


Ділять місця у топ-6, окрім «Олександрії», «Дніпро-1», «Десна» та «Ворскла». Останні двоє у неділю розписали бойову нічию, забивши на двох чотири голи ще до перерви. Але наставник «ворсклян» Юрій Максимов лишився незадоволений результатом, оскільки його підопічні вели 2:0 уже на старті матчі й не втримали перевагу.


«Якщо ми не виграли — значить, не впоралися з поставленим завданням. Іншого завдання немає — виходити і вигравати. Ведучи в рахунку 2:0 — команда здалася. Треба доводити до перемоги, граючи вдома 2:0. Із самого початку чемпіонату такі моменти — всюди виграємо, а потім граємо внічию. Це вже не вперше. Десь майстерності не вистачає. Робимо помилки ті, які не повинні робити. Будемо виправлятись», — резюмував Максимов.


Під час паузи на збірні та перед закриттям трансферного вікна (дедлайн в Україні закінчився 3 вересня) наші клуби встигли зробити останні підписання.

 

Так, «Динамо», як і очікувалось, закрило угоду з купівлі бразильського хавбека Вітіньйо — новачок уже встиг потрапити до заявки на матч із «Металістом-1925», але на поле так і не вийшов.

 

Судячи з усього, Вітіньйо має замінити Жерсона Родрігеса, якого кияни віддали в оренду французькому «Труа» — люксембуржець, до речі, забив гол у дебютному матчі за новий клуб.

 

А трансферна сага з переходом до Серії А Владислава Супряги завершилась нічим — уже «на прапорці» трансферного вікна зірвався перехід Влада до «Спеції». У результаті 21-річний форвард залишився в Києві та минулого уїк-енду вперше за чотири місяці зіграв за «Динамо» в офіційному матчі.


Підсилилась і «Ворскла», підписавши на правах вільного агента бразильського нападника Ранжела. Не виключено, що скаути полтавчан пригледіли 27-річного футболіста у матчах Ліги Конференцій, адже саме гол Ранжела допоміг «КуПСу» сенсаційно здолати «Ворсклу» у кваліфікації.

ТАБЛО


Прем’єр-ліга. 7-й тур. «Олександрія» — «Інгулець» — 1:0 (Гринь, 53), «Рух» — «Зоря» — 1:1 (Борячук, 37 — Сайядманеш, 74), «Металіст-1925» — «Динамо» — 0:2 (Циганков, 47; Гармаш, 57), «Шахтар» — «Дніпро-1» — 2:0 (Фернандо, 15; Л. Траоре, 87), «Минай» — «Чорноморець» — 2:2 (Байдал, 42 (пен.); Вишневський, 53 — Ванат, 57; Авагімян, 64), «Колос» — «Маріуполь» — 1:4 (Лисенко, 72 — Топалов, 16, 90+1; Кулаков, 26), «Ворскла» — «Десна» — 2:2 (Пуцлін, 4; Степанюк, 17 — Волошин, 25; Безбородько, 32).


Турнірна таблиця:


        I    В    Н    П      М    О
1. «Динамо»    7    6    1    0    22-2    19
2. «Шахтар»    7    5    1    1    14-4    16
3. «Олександрія»    7    4    2    1    8-5    14
4. «Десна»    7    4    1    2    11-12    13
5. «Дніпро-1»    7    4    1    2    12-8    13
6. «Ворскла»    7    3    3    1    13-7    12
7. «Зоря»    7    3    2    2    13-9    11
8. «Рух»    7    2    2    3    6-9    8
9. «Верес»    6    2    2    2    7-7    8
10. «Інгулець»    7    2    1    4    8-12    7
11. «Минай»    6    1    3    2    5-7    6
12. «Металіст-1925»    7    2    0      5    6-12    6
13. «Чорноморець»    7    1    2    4    9-18    5
14. «Колос»    6    1    2    3    3-12    5
15. «Маріуполь»    7    1    1    5    11-16    4
16. «Львів»    6    0    2    4    12    2

Бомбардири: Буяльський («Динамо»), Л. Траоре («Шахтар»), Степанюк («Ворскла»), Безбородько («Десна»), Циганков («Динамо»), Кулаков («Маріуполь») — 5.