Росіяни мінують окуповані території й самі ж потім гинуть на цих мінних полях

10.09.2021
Росіяни мінують окуповані території й самі ж потім гинуть на цих мінних полях

Українські сапери регулярно розміновують ділянки в районі ООС. (Фото ООС)

На передовій упродовж доби 8 вересня зафіксовано одинадцять порушень режиму припинення вогню з боку зброй­них формувань Російської Федерації.


Окупанти обстрілювали позиції українських захисників поблизу Опитного, Авдіївки, Павлополя, Широкиного, Кряківки, Старогнатівки та Золотого-4 з артилерії калібру 122 мм, мінометів 120-го калібру, гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів. Крім того, на Луганщині зафіксовано прольоти трьох ворожих безпілотників типу «ОРЛАН-10» із перетином лінії розмежування.


У результаті ворожого вогню двоє військовослужбовців Об’єднаних сил отримали осколкові поранення. Після надання першої медичної допомоги поранених транспортували до лікувального закладу. Стан їхнього здоров’я — середньої важкості.


У відповідь на ворожі обстріли українські захисники відкривали вогонь iз не заборонених Мінськими домовленостями зразків озброєння. Про дії зброй­них формувань Російської Федерації повідомлено представникам ОБСЄ через Українську сторону СЦКК.


Станом на 7-му годину вчорашнього ранку 9 вересня порушень режиму припинення вогню з боку російсько-окупаційних військ не зафіксовано.


Варто наголосити, що росіяни на світанку 6 вересня скинули з безпілотника на північній околиці Зайцевого у житловому районі два саморобні вибухові пристрої (один із них, на щастя, не спрацював), які були виготовлені за допомогою 3D-принтера, і в кожному містилося до 500 грамів пластичної вибухової речовини. Уражаючими елементами були спеціально виготовлені «касети» зі сталевими кулями діаметром до 6 мм.


А ще за останній тиждень окупанти  п’ять разів застосовували БПЛА, грубо нехтуючи повідомленнями в межах координаційного механізму від української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін.

 

Наслідками застосування БПЛА стали обстріли позицій ЗСУ із забороненого Мінськими угодами озброєння.


Усі зазначені порушення зафіксовано та задокументовано українською стороною СЦКК, відповідні ноти направлено до ОБСЄ та органів досудового розслідування України.


За інформацією Головного управління розвідки Міноборони, ворог продовжує нарощувати інженерно-фортифікаційне обладнання передових позицій та здійснювати мінування місцевості включно з ділянками території у тилових районах неподалік від лінії зіткнення.

 

Окупанти встановлюють мінно-вибухові загородження з використанням протитанкових мін і заборонених міжнародними Конвенціями протипіхотних ПОМ-2, ЕМН-2, МОН, ОЗМ-72. Зазначені дії агресора створюють додаткову небезпеку для цивільного населення.


Інтенсивне мінування місцевості призводить до втрат і серед особового складу підрозділів агресора. Такі випадки росіяни намагаються приховати і використати інформацію про факти загибелі своїх військових на своїх же мінно-вибухових загородженнях для дискредитації Об’єднаних сил.