Удвох у «колиску трьох народів»: Лукашенко поїде до Москви здавати Білорусь Путіну

07.09.2021
Удвох у «колиску трьох народів»: Лукашенко поїде до Москви здавати Білорусь Путіну

Самопроголошений знову їде до царя.

Для них і зараз ворог не дрімає

У п’ятницю, 10 вересня, у західних областях Росії, включаючи Калінінградську область, та в Білорусі  розпочнуться військові маневри «Запад-2021». Це мають бути наймасштабніші навчання з часу створення цієї формули в 2009 році, в якій беруть участь російські та білоруські війська.

 

Відомий з попередніх років сценарій і цього разу передбачає захист від нападу фіктивних західних держав.


За повідомленнями ЗМІ, НАТО стурбоване можливістю порушення кордону Альянсу російськими або білоруськими підрозділами.

 

Такі «бродячі війська» могли б перетнути кордон Литви і таким чином перевірити масштаби та швидкість реакції країн НАТО. За словами експертки Польського інституту міжнародних відносин Анни Марії Динер, це частина інформаційної війни, яку веде Росія, але нічого не можна виключати.

 

«Незалежні джерела повідомляють, що на північному заході Білорусі є підрозділи російської розвідки. Якби було порушення державного кордону, на нього, безумовно, треба було б відповісти», — сказала Динер.


У Росії та Білорусі участь у навчаннях, які триватимуть тиждень, мають узяти загалом 200 тисяч солдатів i 80 літаків та гелікоптерів, 15 кораблів, 290 танків та 240 гармат.

 

Російські військові джерела повідомляють, що участь у навчаннях також візьмуть приблизно 2 тис. солдатів з країн, що належать до пострадянської Організації договору про колективну безпеку, Шанхайської організації співробітництва та з дружніх країн.


«Білорусь і Росія насправді мають одну армію і будуть боротися разом, якщо розпочнеться війна», — заявив 3 вересня Олександр Лукашенко. Він додав, що Білорусь придбає десятки бойових літаків, вертольотів та зенітно-ракетних комплексів.


Росія рішуче підтримала Лукашенка, коли його уряд потрапив під санкції США та Європейського Союзу. Санкції були введені у відповідь на жорстоке придушення протестів після виборів, арешт понад 35 тис. людей та побиття міліцією тисяч демонстрантів.

Новий «союз нєрушимий»?

Раніше Лукашенко оголосив, що «дорожні карти» щодо інтеграції з Росією у межах федеративної держави можуть бути підписані в жовтні-листопаді, якщо президенти досягнуть згоди.

 

«Якщо 9 вересня ми нарешті домовимося з президентом Росії, то 10-11 вересня уряди зберуться, розглянуть і приймуть ці програми. І тоді ми затвердимо їх у Верховній Раді», — сказав Лукашенко.


А саме на 9 вересня, тобто напередодні початку навчань, у Москві має відбутися зустріч Олександра Лукашенка з Володимиром Путіним.

 

Під час неї лідери двох тоталітарних держав мають узгодити зміст так званих «дорожніх карт», пов’язаних iз поглибленням інтеграції Росії та Білорусі в рамках так званої Союзної держави (СБіР).

 

Експерти сходяться на думці, що так звана інтеграція — це не що інше, як поглинання Білорусі Росією, і оголошене підписання документів є його початком.

 

Можна вважати, що з 9 вересня Білорусь перестане існувати як державне утворення, яким ми знали його до цього часу, адже поглиблення «інтеграції» має відбутися у всіх секторах взаємної співпраці Росії та Білорусі. Це, зокрема, стосується митної, адміністративної та судової галузей. Існувала також ідея запровадження спільного рубля.


Посол Білорусі в Росії Володимир Семашко, цитований російською агенцією ТАСС, заявив, що після трьох років переговорів обидві країни «на фініші» узгодження всіх ключових питань, які поглиблять інтеграцію двох країн.

 

«З 28 пунктів дорожньої карти 27 повністю узгоджені», — сказав Семашко.

 

Він додав, що зміст останнього документа (про поставки російського газу) має бути визначено 9 вересня, коли білоруський та російський диктатори Олександр Лукашенко та Володимир Путін мають провести переговори в Москві. Якщо все буде закріплено до останньої дрібниці, то підписання інтеграції має відбутися 10 вересня під час засідання Ради міністрів Союзної держави (СБіР).


Востаннє Лукашенко зустрічався з Путіним 13 липня в Санкт-Петербурзі. Це була їхня четверта особиста зустріч цього року. Раніше диктатори зустрічалися в лютому, квітні та травні. Усі зустрічі відбувалися на території Росії, нагадує агенція ТАСС.

Хитрий «Картопляний Лось»

Деякі експерти пов’язують терміновий візит Лукашенка до Москви та прискорене «інтегрування» двох країн з найближчими парламентськими виборами в Росії. Для Путіна це буде чергова «козирна карта» перед російським електоратом, який особливо цінує його за розширення меж «матушкі Расеї».

 

Утім, знаючи талант Лукашенка обіцяти, але пручатися, як вугор, до останнього, не виключено, що він спробує викрутитися і цього разу.


Після заяв посла Білорусі в Росії Володимира Семашка прессекретар російського президента Дмитро Пєсков сказав, що йому нічого не відомо, чи будуть 9 вересня підписувати якісь документи.

 

А 1 вересня вже сам Лукашенко заявив, що ніяких підписань не заплановано і він збирається обговорити з Володимиром Путіним подальші питання двосторонньої інтеграції. Цікаво, що це обговорення йде з 1999 року, коли було затверджено статут, що проголошує створення Союзної держави.

 

Пандемія коронавірусу, а також зміна геополітичної ситуації в Європі змусили Мінськ і Москву спочатку припинити переговори, а потім змінити попередні домовленості. Як повідомляють ЗМІ, восени минулого року за стіл переговорів знову сіли спеціально сформовані групи з обох країн.

 

«Це дуже важливий маркер, — сказав у розмові з RFI білоруський політолог Дмитро Болкунець. — Сюжети, які стосуються союзного договору, звучать уже 22 роки, і весь цей час Лукашенко обіцяє інтеграційні карти, щось iз кимось підписати. Я припускаю, що Лукашенко виставив Москві свої вимоги.

 

Він хоче отримати під документи гроші і, природно, нічого не виконувати. Але Москва вибрала зараз трохи іншу тактику, яка, на мій погляд, цілком логічна. Незважаючи на всю дружню риторику і сприйняття Лукашенка як президента, в Кремлі усвідомлюють ступінь відповідальності за ті можливі дії, які можуть вплинути на суверенітет Білорусі. Думаю, що в цій ситуації Кремль не дуже зацікавлений підписувати що-небудь iз Лукашенком, знаючи, що він нічого не буде виконувати.

 

При цьому я допускаю, що якісь документи, пов’язані з податковим режимом, митницею та з транзитним потенціалом, включно з можливістю використання російських портів для білоруської продукції, можуть у робочому порядку розглядати і навіть підписувати».


У Кремлі обіцянкам Олександра Лукашенка вже не вірять, але змушені мати з ним справу, оскільки заміну йому поки не знайдено, білоруському ж керівнику потрібні гроші і геополітичний дах, зазначив в інтерв’ю RFI російський політолог Валерій Соловей:

 

«Гроші він може отримати, звичайно, тільки в Росії. І це головне пояснення візитів Лукашенка. У Кремлі його вважають хитрим селянином, Володимир Путін дав йому прізвисько «Картопляний Лось». Путін іноді навіть милується тим, з якою селянською хитрістю Лукашенко обходить його, майстра геополітичних комбінацій. Лукашенко дратує Путіна, і одночасно в російського президента немає альтернативи. Він не може замінити Лукашенка, а Путін потребує якогось геополітичному успіху.