Росія відмовляється продовжувати мандат місії ОБСЄ на українсько-російському кордоні

07.09.2021

Окупанти вночі 4 вересня гатили поблизу Старогнатівки, де в результаті ворожого вогню один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав вогнепальне поранення.

 

Після надання першої медичної допомоги пораненого евакуювали до лікувального закладу. Стан його здоров’я — тяжкий.


Наступного дня на фронті впродовж доби з боку збройних формувань Російської Федерації зафіксовано чотири порушення режиму припинення вогню.

 

Били по наших захисниках біля Золотого-4, Водяного, що на Приазов’ї, Широкиного зі станкових протитанкових гранатометів і автоматичних станкових гранатометів та стрілецької зброї.

 

На обстріли російських окупантів українські військові відкривали вогонь у відповідь. Бойових втрат серед наших захисників немає.

 

Про факти усіх порушень з боку російсько-окупаційних військ Українська сторона СЦКК поiнформувала представників Місії ОБСЄ, застосувавши встановлений координаційний механізм.
Станом на 7-му годину ранку 6 вересня порушень режиму припинення вогню з боку російсько-окупаційних військ не зафіксовано.


Наголосимо, що представники РФ заявили у Відні: Росія не підтримуватиме продовження після 30 вересня прикордонної спостережної місії ОБСЄ у двох пунктах пропуску (Донецьк та Гуково) на російсько-українському кордоні, яка здійснювала контроль (повідомляла про ситуацію на блокпостах i про переміщення через кордон) із 29 липня 2014 року згідно з рішенням Постійної ради ОБСЄ, прийнятим на основі консенсусу.


У МЗС України вважають, що, створюючи перешкоди роботі місії, Росія прагне продовжувати безперешкодне постачання зброї, військового обладнання, боєприпасів, регулярних військ і найманців на окуповані території України. Крім того, у зовнішньо­політичному відомстві наголосили, що Москва погрожує повним закриттям місії ОБСЄ на російсько-українському кордоні.


Додамо, що, згідно з повідомленням Головного управління розвідки Міністерства оборони України, з початку вересня окупанти розпочали ротацію передових підрозділів у тимчасово непідконтрольних українській владі районах Донецької та Луганської областей.

 

Зазначається, що командування збройних сил РФ продовжує нарощувати готовність до застосування оперативного угруповання своїх військ на тимчасово окупованих територіях Донеччини та Луганщини.

Для підвищення бойових можливостей росіянами було проведено: бо­йове злагодження рот у сформованих БТГр; тактичні навчання з коригування вогню артилерії з використанням БПЛА.

 

Також зазначається, що окупанти продовжують утримувати на передових позиціях значну кількість снайперських комплексів і ПТРК для провокування українських військовослужбовців.


Крім того, розвідка повідомила, що окупанти через неконтрольовані Україною ділянки кордону завезли до ОРДЛО відремонтовану бронетехніку, понад 6 тис. тонн пального, протитанкові керовані ракети, протитанкові та протипіхотні міни, снайперські комплекси.