Гонка без лідера: вибори мера Харкова вже у жовтні, а списку кандидатів досі немає

07.09.2021

Проукраїнські партії так і не змогли обрати єдиного кандидата на посаду міського голови Харкова.

 

Переговори тривали кілька місяців поспіль, але завершилися традиційним розколом.

 

Тобто після спільного підсумкового голосування, що відбулося 28 серпня, найбільшу кількість голосів набрав учасник АТО, волонтер, голова харківського «Нацкорпусу» Костянтин Немічев.

 

Втім уже наступного дня «Європейська Cолідарність» відкликала свій голос і заявила про вихід iз переговорного процесу.

 

А днями міська та обласна організації цієї партії висунули свого кандидата — гендиректора комбінату «М’ясний» Олександра Скорика, який у спільному голосуванні патріотичних сил посів друге місце.


Боротьба на одному електоральному полі ультраправого Костянтина Немічева з «господарником, політиком, волонтером і громадським діячем» (таку характеристику пану Скорику дав лідер «ЄС» Петро Порошенко), знизили шанси на перемогу обох кандидатів.

 

У підсумку відсутність єдності між патріотами ще більше посилила рейтинг двох спадкоємців «справи Кернеса» — нинішнього виконуючого обов’язки секретаря міськради Ігоря Терехова та колишнього мера і ексголови ХОДА Михайла Добкіна.

 

Саме вони і сили, що за ними стоять, на думку директора Українського інституту політики Руслана Бортника, «розіграють харківську корону».

 

«Решта кандидатів вiдiграють технічну роль або просто демонструють свій прапор, — каже він. — Той же Скорик шансів на виборах у Харкові фактично не має. Але потенційно може відтягти голоси, так само як і можливий кандидат від «Слуги народу», від більш поміркованого Терехова».


Партія влади про свою участь у харківських виборах поки що не заявила. Наразі цю нішу нібито намагається зайняти ексголова ХОДА, депутатка Верховної Ради Юлія Світлична, проте на Банковій з цього приводу ще мовчать. Свого часу її кандидатуру в офісі президента підтримали на парламентських довиборах, знявши з округу «свою людину». Але, схоже, із вдячністю виникли проблеми.

 

«Своєрідне «дякую» від неї «прилетіло» першому заступнику керівника ОП Сергію Трофимову, — прокоментував ситуацію політолог Сергій Биков. — Як тільки той пішов з офісу президента, депутатка назвала його «локомотивом корупції, безграмотності і політичної безпорадності».

 

Можливо, причиною затяжного мовчання «слуг народу» є побоювання, що Світлична й цього разу своєрідно «віддячить» їм за підтримку».


У результаті найбільш прохідними кандидатами на пост харківського мера наразі вважаються Ігор Терехов та Михайло Добкін. Причому рейтинг останнього недавно трохи просів, на що є серйозна причина.

 

Як повідомив громадський активіст Сергій Ряпалов, Добкін через зайнятість столичними чи домашніми справами не приїхав на День міста (культова подія для Харкова) і навіть не спромігся вчасно привітати земляків зі святом. А ось уже за тиждень радо вітав з аналогічною подією окупований Донецьк.

 

«Очевидно, виборча компанія Добкіна перетворюється на корабель, що тоне, — припускає пан Ряпалов. — Це вже усвідомили співробітники його штабу. Помітивши небажання кандидата займатися власними виборами, вони теж збайдужіли.

 

Лариса САЛІМОНОВИЧ