На «золотих» берегах: Україна фінішувала шостою у медальному заліку Паралімпіади-2020

07.09.2021
На «золотих» берегах: Україна фінішувала шостою у медальному заліку Паралімпіади-2020

Максим Крипак став найтитулованішим паралімпійцем Ігор у Токіо. (Фото ua-football.com.)

Паралімпіада у Токіо, яка, як і Олімпіада, була під загрозою проведення через пандемію коронавірусу, вже стала історією.

 

Українська збірна провела другі найуспішніші Ігри в історії, завоювавши 98 медалей (24+47+37).


Як і на попередніх Іграх, найбільше нагород до скарбнички «синьо-жовтих» принесли плавці — 43 (14 золотих, 18 срібних i 11 бронзових).

 

При цьому уродженець Харкова Максим Крипак став із сiмома медалями (п’ять золотих, одна срібна та одна бронзова) найтитулованішим спортсменом Паралімпіади.

 

26-річний плавець, який виступає в класі S10 (у Максима права нога коротша за ліву), у Токіо брав медаль у кожному з семи запливів, при цьому дві перемоги завершив зi світовим рекордом.


Загалом же Крипак за дві Паралімпіади (в Ріо-2016 та в Токіо) завоював 15 нагород, 10 з яких — золотої проби, та став найтитулованішим паралімпійцем в історії України.


«Я дуже щасливий. Ми до цих медалей iшли п’ять років, працювали, щоб покращити свої результати, свій час. Радий, що все вдалося», — прокоментував успіх у Токіо Крипак.


У цілому плавці у медальному заліку стали четвертими, а мультимедалістами Токіо, окрім Крипака, стали також: Андрій Трусов (шість нагород), Єлизавета Мерешко (п’ять медалей), Денис Остапченко, Денис Дубров, Максим Веракса (по три медалі), Михайло Сербін, Євгеній Бородайко, Анна Стеценко, Антон Коль та Кирило Гаращенко (по два подіуми). Ще 10 спортсменів вибороли у басейні по одній нагороді.


На другому місці серед видів спорту за кількістю нагород в України — легка атлетика. Показник у 24 медалі (шiсть золотих, 15 срібних та три бронзовi) став найкращим на Іграх за 13 років i дозволив посісти сьоме місце в цьому виді програми.


Найбільше серед українських атлетів медалей завоювала Оксана Ботурчук (три «срібла» у бігу на 100, 200 та 400 метрів, клас T12).

 

Успішними стали Ігри в Токіо і для Анастасії Москаленко (клас F32), яка завоювала «золото» зi світовим рекордом у штовханні ядра та «срібло» — у метанні булави.


Окрім Москаленко, із золотими нагородами з Японії повертаються ще п’ять наших легкоатлетів. Зокрема, Зоя Овсій принесла Україні перше в історії країни «золото» у метанні булави — з паралімпійським рекордом.


Також чемпіонами Ігор у Токіо стали стрибуни в довжину Оксана Зубковська і Владислав Загребельний та штовхальники ядра Марія Помазан і Максим Коваль.


За загальною ж кількістю нагород Україна замкнула топ-5 та показала свій другий найкращий результат за час виступів на Паралімпіадах (у Ріо-2016 було 117 нагород i третє місце у медальному заліку).

 

Водночас у медальному заліку Україна закінчила виступ у Токіо на шостому місці — «синьо-жовтих» випередили Китай, Велика Британія, США, Паралімпійський комітет Росії та Нідерланди.


Українські паралімпійці уже повернулися з Токіо. За словами голови Національного паралімпійського комітету України Валерія Сушкевича, попри пандемію, Паралімпіаду можна назвати успішною.


«Це моя десята Паралімпіада, на якій я працюю. Не було такої важкої Паралімпіади, не було такої важкої підготовки до Паралімпіади. Не було раніше такого проблемного чинника, як пандемія. Попри це, майже 60% паралімпійської команди — дебютанти. Це значить, що ми розвиваємось і маємо потенціал для подальшого розвитку», — сказав він.


«Наші спортсмени встановили 20 світових і паралімпійських рекордів. Тобто наші паралімпійці були найкращими», — резюмував Сушкевич.