Російські танки — як гриби після дощу: ворог накопичує на Донбасі озброєння і військову техніку

31.08.2021
Російські танки — як гриби після дощу: ворог накопичує на Донбасі озброєння і військову техніку

(Графіка пресгрупи ООС.)

На передовій знову втрати: 27 серпня загинув 39-річний старший солдат Андрій Вискребець із 74-го розвідбатальйону — мешканець Запоріжжя.

 

Проходив службу в 26-й та 55-й артилерійських бригадах, останній контракт мав із 74 ОРБ. У Андрія залишилися дружина та двоє дітей.


У суботу, 28 серпня, на «передку» було поранено і травмовано вісьмох українських захисників, зокрема у кількох важкі контузії.

 

У ТКГ уточнили, що окупанти застосовували міномети й артилерію калібром 120 та 122 мм, заборонені Мінськими угодами, а на вимоги СЦКК припинити вогонь противник не реагував.


Наступного дня, у неділю, в результаті обстрілів російсько-окупаційних військ­ двоє військовослужбовцiв Об’єднаних сил отримали поранення. Воїнів транспортували до лікувальних закладів.

 

Стан здоров’я одного пораненого українського захисника медики оцінюють як тяжкий, іншого — задовільний. Загалом упродовж доби, 29 серпня, в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано дев’ять порушень режиму припинення вогню.


Ворог обстрілював позиції ЗСУ поблизу Широкиного, Золотого-4, Причепилівки, Кримського, Попасної, Золотого-3.

 

Гатили російські окупанти по українських бійцях iз мінометів 120-го калібру, ручних протитанкових гранатометів і стрілецької зброї, підствольних гранатометів, великокаліберних кулеметів.

 

Окрім того, на Луганщині зафіксовано проліт ворожого безпілотного літального апарата типу «Орлан-10» із перетином лінії розмежування.


На ворожі обстріли наші захисники відкривали вогонь у відповідь.


Станом на 7 годину ранку 30 серпня зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню. Біля Новозванівки ворог обстріляв наші позиції зі станкових протитанкових і автоматичних станкових гранатометів, а також великокаліберних кулеметів. За поточну добу втрат серед військових Об’єднаних сил немає.

 

Про всі факти порушень iз боку російсько-окупаційних військ Українська сторона СЦКК повідомила представників Місії ОБСЄ, застосувавши встановлений координаційний механізм.


Головне управління розвідки України поінформувало, що командування ЗС РФ продовжує нарощувати бойову та мобілізаційну готовність з’єднань і частин 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) АК оперативного угруповання РОВ.

 

Упродовж минулого тижня на полігонах ТОТ ДЛО противником проводились інтенсивні заходи бойової підготовки, зокрема: водіння бо­йових машин, у тому числі з подоланням водних перешкод на штатній техніці мотострілецьких, гаубично-самохідних і танкових підрозділів; вогнева підготовка з бойовою стрільбою артилерійських і мінометних підрозділів та гранатометних розрахунків.


Водночас продовжувалися командно-штабні навчання окупаційних військ із залученням мобілізаційного резерву. Контроль заходів бойової підготовки та зборів iз резервістами здійснювали комісії командування 8-ї армії Південного військового округу ЗС РФ.


Крім того, українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін інформує про чергові порушення щодо розміщення озброєння та військової техніки з боку збройних формувань Російської Федерації та обмеження свободи пересування представників СММ ОБСЄ на окупованих територіях, які зафіксовані та оприлюднені у звіті від 27 серпня №200/2021.

 

У ході моніторингу відведення озброєння, передбаченого Меморандумом, а також Комплексом заходів і Доповненням до нього, СММ ОБСЄ зафіксовано на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей 73 одиниці озброєння, які розміщені з порушеннями ліній відведення та поза межами виділених місць­ зберігання (34 одиниці з порушенням лінії відведення, 11 — поза межами виділених місць зберігання та 28 перебували в зоні безпеки).


Зокрема, на полігоні, поблизу населеного пункту Бойківське (67 км на південний схід від Донецька), у зоні, де згідно з пунк­том 5 Меморандуму від 19 вересня 2014 року розміщення важкого озброєння та військової техніки заборонено, з порушенням лінії відведення розміщено шiсть РСЗВ, сiм танків, двi самохіднi та вiсiм причіпних гаубиць, а в зоні безпеки перебувало 18 броньованих машин. На полігоні поблизу населеного пункту Тернове (57 км на схід від Донецька) перебувало три одиниці самохідних гаубиць, три зенітнi установки та сiм броньованих машин.


Збройні формування Російської Федерації продовжують розміщувати озброєння у житлових районах населених пунктів. Так, патрулями Місії з порушенням лінії відведення зафіксовано 4 причіпні гаубиці в населеному пункті Макіївка (12 км на північний схід від Донецька), 3 самохідні гаубиці у Новоазовську (102 км на південний схід від Донецька), танк  у житловому кварталі Куйбишевського району Донецька.


Поза виділеними місцями зберігання, на території аеродрому, поблизу населеного пункту Переможне (19 км на південь від Луганська) перебувало двi одиниці причіпних протитанкових гармат, п’ять танків, два зенітнi ракетнi комплекси (9К35 «Стріла-10, 9К33 «Оса»), причіпний міномет i танк у житловому районі населеного пункту Новоазовськ (102 км на південний схід від Донецька). Усе зазначене може свідчити про ймовірне створення російськими окупаційними військами маневрових броньових груп, перевірку готовності резерву та ротацію особового складу.


Крім того, російські окупаційні війська продовжують перешкоджати роботі патрулів місії ОБСЄ. Чергові такі факти зафіксовано на блокпостах поблизу окупованих населених пунктів Маркине (94 км на південь від Донецька), Вознесенівка (65 км на південний схід від Луганська),  Ізварине (52 км на південний схід від Луганська), де патрулям місії ОБСЄ вкотре заборонено проїзд.

 

Такими  діями ­збройні формування Російської Федерації намагаються приховати від міжнародних спостерігачів факти своїх порушень, створюючи перепони у вільному пересуванні Місії, та демонструють небажання виконувати раніше досягнутi домовленостi.