«Динамо» відзначило повернення Луческу розгромом «Колоса», а «Шахтар» сенсаційно програв «Минаю»

31.08.2021
«Динамо» відзначило повернення Луческу розгромом «Колоса», а «Шахтар» сенсаційно програв «Минаю»

Відзначившись у воротах «Колоса», Віталій Буяльський вирвався у лідери гонки бомбардирів. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Команда потребує змін

Чи не найбільша потреба у перерві — у «Маріуполя»: підопічні Остапа Маркевича поки набрали лише одне очко, а наставник азовців скаржиться на брак досвідчених гравців.


«Я про це вже не вперше говорю — наші 17-18-річні хлопці роблять свої перші кроки в дорослому футболі. Це основна причина, чому ми не можемо досягти позитивного результату. При цьому  гра є. На мій погляд, ми показуємо досить непоганий футбол. Але не можна так легко пропускати голи. Не лише виховувати молодь, а й добитися чогось в УПЛ. Звичайно, нам потрібне підсилення. Якісне посилення, а не просто взяти гравців у команду. Можливо, це будуть легіонери, оскільки  український ринок не такий широкий», — визнав Маркевич-молодший.


Літнє трансферне вікно закривається вже 1 вересня, утім азовці зможуть підписати когось на правах вільного агента і після цього дедлайну.


Ще одна команда у зоні вильоту — «Львів», який після невдалого старту уже залишився без тренера: Анатолій Безсмертний подав у відставку.


Доволі несподівано на дні турнірної таблиці на старті сезону і четверта команда попереднього розіграшу та донедавна учасник єврокубків — ковалівський «Колос».

 

Саме після болючого вильоту з Ліги Конференцій команда з Київщини потрапила до психологічної ями, апогеєм якої стала розгромна поразка від «Динамо» — 0:7. Кияни, до слова, вдруге забили шість голів ще до перерви. Як і очікувалось, наслідком такого розгрому стала відставка наставника «Колоса» Руслана Костишина.


«У першу чергу хочу ви­бачитися перед нашими фанатами, вони точно не заслуговували такого результату. Ми грали зовсім не так, як планували.  Команді потрібні зміни, це очевидно. Буде зустріч iз президентом клубу. Як там Цой співав: «Команда вимагає змін», — сказав тренер ковалівців одразу після гри.


А вже наступного дня офіційно оголосили, що Костишин покинув тренерську лаву, але залишиться працювати у клубі на іншій посаді. За даними ЗМІ, Костишин, який за сім років вивів «Колос» від любителів до учасника єврокубків, стане віце-президентом клубу.

Повернення метра

«Динамо» ж, навпаки, йде на перерву у хорошому настрої — лідером із відривом у три бали від «Шахтаря» та з Луческу на чолі (76-річний румун нарешті повноцінно повернувся до тренувального процесу після хвороби). Позитивний вплив від присутності тренера підтверджують і футболісти. «Містер повернувся на тренерське місце — і відразу ж такий результат. Всі бачать його вплив на команду, він додає нам психології переможців, вимагає тільки перемог. Ми в це віримо, і в нас це виходить», — розповів Олександр Караваєв.


Поступово кияни вирішують і кадрові питання. В оренду у грецький ПАОК поїхав бразильський захисник Сідклей, котрий програвав конкуренцію молодому українцю Миколенку.

 

Сам Луческу підтвердив інтерес до Жерсона Родрігеса з боку представників Серії А, а віцепрезидент клубу Резо Чохонолідзе додав, що переговори щодо переходу Жерсона тривають.  Не забувають «біло-сині» і підсилюватись.

 

За даними ЗМІ, уже найлижчим часом гравцем «Динамо» має стати 22-річний бразильський нападник Вітіньйо — його можливий трансфер оцінюють у 4,5 мільйона євро. Президент столичного клубу Ігор Суркіс також натякнув на високу ймовірність трансферу.

 

«Підсилення буде, чекайте новин», — сказав Суркіс-молодший журналістам.

 

«Минай» — остання команда попереднього ЧУ — сенсаційно відібрала очки у чинного віцечемпіона країни.
Фото з сайту shakhtar.com.

Як на гойдалках

Зi змішаними почуттями завершує перший місяць сезону в Україні новий тренер «Шахтаря» Роберто де Дзербі.

 

З одного боку, «гірники» виконали головне завдання на літо, пробившись через кваліфікацію до групи Ліги чемпіонів, з іншого — не зав­жди впевнена гра (зважаючи на коштовні покупки) та необов’язкові очкові втрати в УПЛ і, як наслідок, відставання від «Динамо».

 

Наявність серйозних проблем у захисті віцечемпіонів підтвердив і виїзний матч із «Минаєм», який, здавалося, мав завершуватись легкою перемогою донеччан. Проте зірковий новачок «гірників» Марлон у нескладних ситуаціях уже до 15-ї хвилини встиг заробити дві жовті картки та залишив команду в меншості.

 

Навіть удесятьох підопічні де Дерзбі змогли вийти вперед, але не втримали перевагу. Невдалу за результатом гру «Шахтар» узагалі закінчував удев’ятьох — емоції не стримав Додо.


При цьому про причини нічиєї італійський фахівець одразу після поєдинку не розповів — він просто не прийшов на флеш-інтерв’ю. Згодом представник медіагрупи власника «Шахтаря» пояснив, що флеш-інтерв’ю пропустили через необхідність раніше вилетіти з Ужгорода (усе через особливості роботи місцевого аеропорту). Хай там як, але осад залишився.


А в центральному матчі туру «Зоря», яка оговтується від поразки «Рапіду» в ЛЄ та готується до старту в Лізі Конференцій, протистояла «Ворсклі», котра попри ранній виліт з єврокубків знову бореться за «бронзу».

 

У рівній грі все вирішив один гол юного африканського «джокера» луганчан Раймонда Овусу-Фрімпонга. 19-річний ганський форвард уже втретє у цьому чемпіонаті забиває, з’являючись на полі на останніх хвилинах.


«Ми першу офіційну гру зіграли на нуль — це для нас також важливо. Коли виграєш, то якось легко розмовляти і розповідати. Треба потроху відштовхнутися від тієї ямки психологічної, в яку ми потрапили після першого матчу з «Рапідом», — визнав головний тренер «Зорі» Віктор Скрипник.

ТАБЛО


Прем’єр-ліга. 6-й тур. «Чорноморець» — «Олександрія» — 2:2 (Авагімян, 68; Ванат, 76 — Третьяков, 72; Устименко, 84), «Інгулець» — «Маріуполь» — 3:0 (Шарай, 22, 58; Голей, 76), «Металіст-1925» — «Дніпро-1» — 1:2 (Марлісон, 36 — Чуже, 69 (пен.); Гуцуляк, 90+3), «Динамо» — «Колос» — 7:0 (Де Пена, 5, 39; Шапаренко, 9; Кендзьора, 25; Буяльський, 34; Циганков, 45, 67), «Десна» — «Верес» — 0:4 (Немчанінов, 4; Сергійчук, 25; Г. Пасіч, 35; Кльоц, 45 (пен.)), «Минай» — «Шахтар» — 1:1 (Ахмедзаде, 76 — Л. Траоре, 34 (пен.)), «Зоря» — «Ворскла» — 1:0 (Овусу-Фрімпонг, 83), «Рух» — «Львів» — 1:0 (Ренан, 66 (у свої ворота)).

 

Олексій ПАВЛИШ