Емоційна підзарядка: як у Вісбадені дует кращих біатлоністів України перевірив свої сили

17.08.2021
Емоційна підзарядка: як у Вісбадені дует кращих біатлоністів України перевірив свої сили

Дмитро Підручний до останнього вогневого рубежу претендував на медалі виставкової гонки у Вісбадені. (Фото з сайту unian.net.)

Перерва між літньою Олімпіадою-2020 в Токіо та «білими» Іграми-2022 у Пекіні буде неймовірно короткою.

 

Не встигла спортивна Україна як слід обговорити подробиці змагальних баталій у столиці Японії, а вже фокус уваги змістився на зимові дисципліни.


Біатлон — один із небага­тьох видів спорту, де наша країна може всерйоз претендувати на олімпійські медалі.

 

А після рекордно низького місця «синьо-жовтих» у медальному заліку Токіо-2020 до виступів вітчизняних «стріляючих лижників» у Пекіні буде прикута особлива увага.


За пів року до старту XXIV зимової Олімпіади вітчизняні біатлоністи та біатлоністки вже активно готуються до відповідального сезону.


Очільник чоловічої збірної України Юрай Санітра пояснює: «Олімпійські Ігри-2022 проходитимуть на висоті 1 тис. 700 метрів над рівнем моря, і, відповідно, в порівнянні з минулим сезоном підготовка дуже змінилася. На перших зборах було дуже багато аеробної роботи, котра, звісно, вимагає від спортсменів багато фізичних i психологічних зусиль, але пройти майбутній сезон без збоїв, не виконавши цих навантажень, неможливо».


А ступінь своєї стартової готовності до олімпійського сезону лідери української збірної змогли перевірити під час виставкової гонки в німецькому Вісбадені — літнього біатлонного шоу, подібного до «Різдвяної гонки», що регулярно проходить у грудні в Гельзенкірхені.


Право позмагатися на лижо-роллерах з іменитими опонентами дісталося Дмитру Підручному та Юлії Джимі — спортсменам, котрі в останні роки демонструють найкращі результати поміж українських збірників.


Гонку, котру організатори запропонували бігти учасникам змагань (по дев’ять представників чоловічого та жіночого дивізіону), проводили за принципом «мас-старту».


«Організація хороша, емоції — позитивні, але на майбутнє хочеться, аби на трасі був новіший асфальт, без вибоїн», — розповів про антураж гонки у Вісбадені Підручний.


До останнього вогневого рубежу в протистоянні з братами Бьо, італійцем Хофером, росіянином Халілі, німцем Реєсом наш співвітчизник претендував на призове місце, однак, за словами Дмитра, на заключній стійці він дещо поквапився й припустився непотрібних промахів.


Додаткових складнощів біатлоністам у боротьбі за медалі додали й проблеми з трасою, де через мокрий асфальт їм не вдалося уникнути падінь. Як результат, гонку у Вісбадені капітан чоловічої збірної України завершив на п’ятій позиції, відставши від переможця — норвежця Йоханнеса Бьо — на 42 секунди.

 

«Своєму місцю не засмутився, гонка вийшла видовищна, до останнього вогневого рубежу боровся, завжди йшов iз лідерами. Сподобалось, що я нав’язував боротьбу найкращим біатлоністам світу», — резюмував Підручний.


А от лідерці вітчизняного жіночого біатлону Юлії Джимі втрутитися в розподіл медалей у Вісбадені не вдалося, хоча вона й перетнула фінішну позначку четвертою.

 

Відверто невдало вона працювала на стрільбищі, де, окрім десяти додаткових патронів, «настріляла» ще й на чотири штрафнi кола.

 

У підсумку переможниці гонки — італійці Доротеї Вірер — українка програла 1 хв 47 секунд, а від третьої — чешки Маркети Давидової — відстала на 33 секунди.


Водночас українські повпреди не надто сумують, що гонку у Вісбадені завершили без призів. На виставкові змагання до Німеччини вони приїхали перевантажені фізичною роботою на зборах.

 

А можливість побачити свою реальну форму в міжсезоння українські збірники ще матимуть під час літнього чемпіонату світу, хоча, зрозуміло, всіма думками вони линуть в олімпійську зиму.