Маститі не підійшли: в УАФ визначилися з новим наставником збірної України

17.08.2021
Маститі не підійшли: в УАФ визначилися з новим наставником збірної України

Після багатьох років роботи на молодіжному рівні на Олександра Петракова чекає підвищення. (Фото з сайту dynamo.kiev.ua.)

До завершення відбору на ЧС-2022 Сергія Реброва в національній збірній України не буде.

 

Український спеціаліст, якого називали найбільш бажаним наступником Андрія Шевченка біля керма першої команди країни, заявив, що відданий контракту зі своїм теперішнім клубом — «Аль-Айном» з ОАЕ, тож завдання з виведення «синьо-жовтих» до фінальної частини катарського «мундіалю» Українська асоціація футболу планує покласти на Олександра Петракова.

 

За повідомленням різних джерел, у вівторок на засіданні виконкому УАФ кандидатуру саме цього фахівця планують затвердити як головного тренера національної збірної України.


Хоча не виключено, що на чолі синьо-жовтої команди Петракову працювати доведеться в статусі виконуючого обов’язки, бо до підписання повноцінного контракту справа може й не дійти.


Зазвичай сторони домовляються бодай про рік повноцінної співпраці, натомість усі питання відбору на катарський ЧС мають бути закриті 29 березня 2022 року.


І тут, у разі невдалого проходження «синьо-жовтими» цього випробування, навряд чи УАФ прагнутиме залишити Петракова на тренерському містку національної збірної.


Можливо, для 64-річного наставника, котрий у 2019 році привів українську «молодіжку» (до 20 років) до перемоги на чемпіонаті світу, статус тимчасового тренера виглядає й не надто поважно, але, з іншого боку, один лише факт запрошення спеціаліста, котрий усю свою тренерську кар’єру займався з молодшими гравцями й не тренував дорослі команди, виглядає як визнання його авторитету та професіоналізму.


Майбутній прихід Петракова до керма національної команди України оцінюється по-різному. З урахуванням того, що в першій збірній країни відбувається процес омолодження складу, частина експертів схвально ставиться до його призначення.


Натомість інші наголошують, що робота з молодіжними та дорослими командами — це дві великі різниці.

 

«Петраков — хороша людина. Але не знаю, як до нього поставляться збірники», — каже екснаставник української збірної Йожеф Сабо, маючи на увазі відсутність у майбутнього очільника «синьо-жовтих» досвіду роботи на найвищому рівні.


При цьому поміж уболівальників були сподівання, що на чолі першої української збірної може з’явитися хтось із досвідчених вітчизняних наставників, які вже мали досвід роботи з національною командою.

 

Зокрема, у футбольному середовищі країни активно обговорювалися кандидатури Мирона Маркевича, Олексія Михайличенка та Олега Блохіна. Утім в УАФ вирішили по-іншому...


А, власне, вже 1 вересня на збірну України чекає виїзний матч четвертого туру відбору на ЧС-2022 проти збірної Казахстану. Ситуація ж у групі така (три очки після трьох поєдинків), що втрачати очки «синьо-жовтим» більше не можна.

 

Нiде правди діти — працювати Петракову доведеться у відверто непростих турнірних умовах, хоча шанси в українських збірників потрапити до «плей-оф» кваліфікації з другого місця в групі далеко не втрачені.