«Талібан» захоплює регіон за регіоном Афганістану: Байден про виведення військ США не жалкує

13.08.2021
«Талібан» захоплює регіон за регіоном Афганістану: Байден про виведення військ США не жалкує

Прапор талібів над містом Кундуз. (Фото з сайту radiosvoboda.org.)

Радикальний ісламістський рух «Талібан» продовжує захоплення адміністративних центрів в Афганістані.

 

Так, 11 серпня, за даними «Ассошiейтед Пресс», впали столиці провінцій Бадахшан і Баглан на північному сході і провінції Фарах на заході.

 

Тепер у руках талібів — 9 iз 34 регіонів країни. Фактично, вони займають по одному центру провінції щодня.


Бої з талібами продовжують збільшувати навантаження на афганські сили безпеки після відходу військ США і НАТО. Адміністрація президента США Джо Байдена готується до того, що столиця Афганістану, Кабул, впаде набагато швидше, ніж вважали раніше, після виведення західних військ з Афганістану, пише видання «Вашингтон Пост».

 

Якщо раніше в адміністрації вважали, що таліби можуть захопити Кабул протягом 6–12 місяців, то тепер нинішні й колишні неназвані чиновники США, з якими говорило видання, називають термін від місяця до 90 днів.


Виведення американських військ з Афганістану почалося при попередньому президенті США Дональдові Трампі, чинний президент Джо Байден встановив крайній термін для завершення операції — 11 вересня. На тлі виведення американського контингенту «Талібан» прискорив наступ на позиції урядових військ. Таліби розпочали наступ у травні, коли американські сили та їхні союзники почали виходити з Афганістану.


Дивною на цьому тлі здається зроблена 11 серпня заява президента США Джо Байдена, що він не шкодує про рішення вивести американські війська з Афганістану. Під час розмови з журналістами в Білому домі президент закликав афганських лідерів об’єднатися і боротися за свій народ.

 

Джо Байден підкреслив, що Сполучені Штати дотримуються своїх зобов’язань перед афганською владою. Йдеться про повітряну підтримку в боротьбі з талібами, фінансову підтримку афганської армії та постачання продовольства й техніки для неї. Але, як наголосив президент США, афганці самі «повинні боротися за себе».


Байден мотивував рішення США залишити Афганістан наступними словами: «Ми витратили понад трильйон доларів за 20 років. Ми навчили більше 300 тис. афганських військових і надали сучасне обладнання. Афганські лідери повинні об’єднатися. Ми втратили тисячі вбитими і пораненими, тисячі американських підданих. Відтепер афганські сили повинні самі боротися за себе і свою країну».
10 серпня Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) висловив стурбованість гуманітарною ситуацією в Кундузі, Лашкаргасі і Кандагарі. Бойові дії в цих містах посилюються і «сотням тисяч мирних жителів загрожує небезпека», — заявляє МКЧХ.

 

«Починаючи з 1 серпня 15 медичних установ, які працюють за підтримки МКЧХ, надали допомогу 4 тис. 42 пораненим, що свідчить про запеклість останніх зіткнень», — повідомив комітет Червоного Хреста.


Таким чином, справдилися найгірші очікування: після виведення міжнародного військового контингенту відновилося протистояння між фундаменталістським рухом «Талібан» та афганськими силами безпеки.

 

Бої із застосуванням важких озброєнь розгорнулися по всій території країни. Сили «Талібану» отримують перемогу за перемогою, а бої дедалі частіше загрожують цивільному населенню. В особливо загрозливому становищі опинилися афганці, які співпрацювали з силами НАТО.

 

Вони побоюються акцій помсти з боку бойовиків «Талібану» і намагаються завчасно перебратися у безпечніші місця. Багато з них прагнуть виїхати за кордон. Часу на збори обмаль, із собою беруть лише речі першої необхідності, а шляхи на виїзд пролягають лінією фронту.


Багато біженців прямують до Кабула, однак місць для розміщення у столиці критично бракує. Людям доводиться розселятися просто неба, у парках.

 

Деякі країни пообіцяли афганському персоналу, з яким співпрацювали, посприяти з евакуацією за кордон. Правозахисні організації закликають західні уряди посприяти евакуації, адже йдеться про порятунок людських життів.