Безпека споживання «Яблук»: чи відмовлятимуться люди від крутих смартфонів через тотальний контроль

13.08.2021
Безпека споживання «Яблук»: чи відмовлятимуться люди від крутих смартфонів через тотальний контроль

А він за вами спостерігає... (Фото з сайту macwelt.de.)

Компанія Apple анонсувала низку нових функцій безпеки. Штучний інтелект допоможе Apple стежити за смарт­фонами користувачів поки що з метою безпеки — за допомогою засобів захисту контенту.

 

Система перевірятиме фотографії на iPhone, iPad і macOS-пристроях і спочатку планується застосовувати її на території США, пише Financial Times.


Як повідомляють у компанії, якщо підозрілий або заборонений контент буде виявлено, система сповістить спеціальну групу співробітників, які далі перевірять знайдений контент вручну, а за результатами перевірки може бути подано заяву в поліцію.

 

Розробники запевняють, що новий алгоритм шукатиме фото дитячої порнографії, проте його принцип роботи не виключає пошуку будь-якого іншого контенту за заданими критеріями.


Багато експертів вважають, що така ініціатива може слугувати сумнівним прикладом і для інших корпорацій, що випускають ПО і гаджети.


В компанії Apple розповіли про ще одне нововведення: запуск функції безпеки в повідомленнях. Якщо неповнолітній користувач отримає в iMessage інтимне фото — система його розмиє і поставить до відома користувача, як тільки дитина вирішить переглянути це фото.

 

Також неповнолітній не зможе відправити інтимне фото і приховати це від батьків. Система попередить їх про це. Але як бути, якщо дитина взяла смарфон дорослих родичів і впевнено заклацала кнопками?


Не тільки в США, а й у Європі впевнено зростає кількість людей, які не тільки забороняють своїм дітям користуватися смартфонами, а й самі свідомо віддають перевагу «допотопним» кнопковим телефонам, всіляко уникаючи залишати так званий «цифровий слід».

 

Років п’ять тому, побачивши раритетну модель кнопкового телефону в руках серйозного банкіра, я здивувалася, на що він спокійно парирував — «мені необхідно відправляти й отримувати дзвінки, не більше того».

 

Ви скористалися QR-кодом в кафе? Можливо, скоро це вважатимуть мінусом, зважаючи на порушення прав клієнтів, які не мають смартфонів.