Резервація як вона є: окупанти на Донбасі блокують гуманітарні дорожні коридори

10.08.2021

На фронті чергові втрати: 7 серпня російські найманці випустили протитанкову керовану ракету по автокрану в Пісках Донецької області, який допомагав відновлювати пошкоджену інфраструктуру.

 

Внаслідок цього один український військовослужбовець загинув, ще двоє зазнали поранень (важке і легке).

 

Загиблий — 32-річний молодший сержант із Конотопського району, що на Сумщині, Ярослав Семеняка. Як стало відомо, це була добре спланована ворогом провокація: один із місцевих — відвертий сепаратист — випросив кран у 58-ї бригади ЗСУ під приводом «облагородження» вулиці, а перед цим — спиляв дерева на шляху ПТУРу.

 

Є припущення, що терористи знали і про час під’їзду крана на лінію вогню.


Неспокійно на «передку» було й 8 серпня: впродовж доби неділі збройні формування Російської Федерації чотири рази порушили режим припинення вогню. Загарбники обстрілювали українські позиції поблизу Світлодарська, Золотого-4, Широкиного, Новоолександрівки з ручних протитанкових і автоматичних станкових гранатометів та великокаліберних кулеметів.


На обстріли російсько-окупаційних військ українські захисники відкривали вогонь у відповідь. Бойових втрат серед військових Збройних сил України немає. Про всі факти порушень з боку росіян Українська сторона повідомила представників Місії ОБСЄ.


Станом на 7-му годину ранку 9 серпня порушень режиму припинення вогню не зафіксовано.


За розпорядженням командувача Об’єднаних сил піротехнічні розрахунки підрозділів ДСНС зі складу Об’єднаних сил постійно здійснюють комплекс заходів щодо розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей, які забруднені вибухонебезпечними предметами внаслідок збройної агресії Російської Федерації.


Піротехнічні розрахунки ДСНС зі складу Об’єдна­них сил протягом минулого тижня 114 разів залучалися для очищення від вибухонебезпечних предметів місцевості, об’єктів життєзабезпечення та інфраструктури, в тому числі супроводжували аварійні бригади комунальних підприємств під час проведення ремонтних та профілактичних робіт на об’єктах електро- та водопостачання.


За вказаний період рятувальники обстежили 36,17 га території, вилучили та знешкодили 691 вибухонебезпечний предмет. Також фахівці ДСНС України, за потреби, надавали домедичну та психологічну допомогу у спеціалізованих пунктах, розташованих на територіях контрольних пунктів в’їзду-виїзду. За тиждень її було надано 125 особам.


Додамо, що, за рішенням командувача Об’єднаних сил, усі КПВВ відкриті для пропуску через лінію розмежування. Контрольні пункти функціонують щоденно з 08:00 до 16:00. Однак рух у більшості гуманітарних дорожніх коридорів заблоковано з боку тимчасово окупованої території України.


Зокрема, навпроти КПВВ «Новотроїцьке» окупанти розблоковують рух тільки для окремих громадян, двічі на тиждень. Із семи відкритих КПВВ повноцінний пропуск здійснюється лише в «Станиці Луганській». Пасажиропотік там загалом залишається на рівні попереднього періоду.

 

Варто зазначити, що з моменту зміни правил перетину лінії розмежування, пов’язаних iз карантином, відмічається зменшення удвічі пасажиропотоку в бік контрольованої території.

 

Загалом за тиждень через цей дорожній коридор на тимчасово окуповану територію України пройшли 11 тис. 903 особи, а на контрольовану територію — 12 тис. 548 осіб.


Під час заходів контролю прикордонники виявили чотирьох громадян, які прямували на контрольовану територію за частково підробленими документами. До Нацполіції направлено повідомлення про виявлення ознак кримінальних правопорушень.