Смерть Віталія Шишова: активісти впевнені, що його прибрало білоруське КДБ

06.08.2021
Смерть Віталія Шишова: активісти впевнені, що його прибрало білоруське КДБ

Віталій Шишов.

Правоохоронні органи розглядають дві версії смерті 26-річного білоруського активіста Віталія Шишова, знайденого повішеним у київському парку вранці 3 серпня.

 

Йдеться про самогубство та вбивство з імітуванням самогубства. У поліцію з підозрами щодо стеження чи переслідування Шишов раніше не звертався, повідомив на брифінгу з першими результатами розслідування голова Нац­поліції Ігор Клименко.


Камери відеоспостереження зафіксували, що 2 серпня вранці, близько 9.00, Віталій Шишов вийшов зі свого будинку у Святошинському районі столиці.

 

Після 15-ї його дівчина звернулася до поліції з тим, що молодий чоловік пішов на пробіжку і не повернувся. Зв’язатися з ним упродовж тих годин було неможливо, телефон був вимкнений від відстежування місця розташування.

 

Годинника та фітнес-браслета у нього не було.

 

«Відстежили телефон по вишках зв’язку, але завеликий квадрат пошуку», — повідомляла організація Білоруський дім в Україні, яку він очолював.


Ще вночі правоохоронні органи України повідомляли, що обшукали увечері прилеглий ліс із собаками, але нічого не знайшли. Пошуки поновили з п’ятої ранку, а після сьо­мої натрапили на тіло.


«Тут навіть гадати не треба, що це було замовлення силових відомств Білорусі — КДБ чи іншого, — заявив координатор руху солідарності «Разам» (Білорусь) Олег Овчинников. — Але чиїми руками — це треба з’ясувати. Можливо, це зробили напряму агенти КДБ, які приїхали з Білорусі, можливо, місцеві агенти».


Таку ж версію висловила організація Білоруський дім в Україні, яку очолював Віталій Шишов, а також друг та колега Шишова Юрій Щучко, котрий був серед волонтерів, які допомагали шукати зниклого.

 


Білоруський дім передусім займається тим, що допомагає білорусам, які залишили країну з політичних мотивів та переїхали до України. Віталій займався перевіркою біженців з Білорусі.


Віталій у Білорусі брав участь в акціях протесту після президентських виборів 2020 року, за результатами яких Олександр Лукашенко оголосив про свою чергову перемогу. Активіст був одним із засновників громадської організації Білоруський дім в Україні.

 

Людмила РУДЕНКО