Окупанти на Донбасі масово тиражують брехливі повідомлення про ЗСУ

06.08.2021

Війна на сході України дає про себе знати: на Херсонщині поховали загиблого в зоні ООС сержанта окремої мотопіхотної бригади ім. Костя Гордієнка 30-річного Олександра Бохінима, який помер у лікарні, куди був доправлений після поранення на Луганщині.

 

За його життя лікарі боролись понад добу. Із початком російської агресії на сході 2015-го Олександр був мобілізований до Збройних сил. Служив у сухопутних військах, згодом підписав контракт.


Не було спокійно на «передку» й упродовж доби 4 серпня: збройні формування Російської Федерації вісім разів порушили режим припинення вогню.

 

Обстрілювали українських захисників поблизу Павлополя, Гранітного, Південного, Мирного, Новотошківського, Золотого-4 зі станкових протитанкових гранатометів, артилерійських систем калібру 122 мм, а також мінометів 120-го та 82-го калібрів, з великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї.


Крім того, на Луганщині було зафіксовано проліт ворожого безпілотного літального апарата типу «Орлан-10» із перетином лінії розмежування.


У результаті ворожих обстрілів один військовий отримав бойове травмування. Воїн перебуває в лікувальному закладі. Стан здоров’я — задовільний.


Станом на 7-му годину ранку 5 серпня зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню: біля Авдіївки російсько-окупаційні війська відкрили вогонь із ручних протитанкових гранатометів і великокаліберних кулеметів. На обстріли російсько-окупаційних військ українські військові відкривали вогонь у відповідь.


Зауважимо, що українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін повідомляє про перешкоди з боку збройних формувань РФ у виконанні мандата Спеціальної моніторингової місії, які оприлюднені у звіті спеціальної місії ОБСЄ від 03 серпня 2021 року.


Зокрема, 2 серпня медичний персонал лікарні тимчасово окупованого населеного пункту Горлівка вкотре відмовився надати СММ інформацію про стан нібито постраждалої від обстрілів Збройних сил України жінки.


Це відбувається на тлі масового тиражування окупантами інформації про нібито поранення місцевих жителів унаслідок обстрілів з боку Збройних сил України та з наступним зверненням до спостерігачів ОБСЄ з вимогою втрутитися в ситуацію та вплинути на Збройні сили України.


Варто наголосити, що факти ненадання Місії інформації про громадян, які, за повідомленнями окупантів, нібито зазнали поранень на тимчасово окупованих територіях мають системний характер.

 

Зокрема, Місія фіксувала подібні випадки в лікарнях тимчасово окупованих Горлівки та Луганська (звіти 153/2021 від 3 липня та 152/2021 від 2 липня).


Із метою дискредитації Збройних сил України російсько-окупаційні війська використовують місцевих жителів, які мешкають на тимчасово окупованій території.

 

Вони телефоном повідомляють Місію про поранення, фабрикуючи таким чином фейкові повідомлення. Однак перевірити їх правдивість неможливо, бо медичний персонал лікарень відмовляється надавати інформацію про стан нібито постраждалих.


Такі дії збройних формувань РФ засвідчують безпідставність їхніх звинувачень Збройних сил України в начебто причетності до обстрілів населених пунктів на тимчасово окупованій території та, як наслідок, поранень місцевих мешканців. Це є не чим іншим, як елементами кампанії з фальсифікацій та маніпулятивної пропаганди противника.