Вище середнього: як «Шахтар» здобув свою першу єврокубкову перемогу під орудою італійця Де Дзербі

06.08.2021
Вище середнього: як «Шахтар» здобув свою першу єврокубкову перемогу під орудою італійця Де Дзербі

Перегравши в гостях «Генк», «Шахтар» здобув свою першу єврокубкову перемогу під орудою італійця Де Дзербі.

Зовсім нечасто в минулі роки донецькому «Шахтарю» доводилося брати участь у кваліфікаційній частині Ліги чемпіонів.

 

Нинішній похід «гірників» за перепустками до групового раунду Суперліги — лише третій за останні 12 сезонів.


При цьому попередня відбіркова кампанія до «еліт-раунду» ЛЧ, яку «гірники» проходили в 2016 році, завершилася для них фіаско.


Тодішня невдача — поразка швейцарському «Янг Бойз» у третьому колі кваліфікації — сталася в момент, коли на чолі «Шахтаря» (після відставки Мірчі Луческу) з’явився новий тренер.

 

За схожих обставин відбувається й нинішня лігочемпіонська кваліфікація «гірників»: після відставки Луїша Каштру італієць Роберто Де Дзербі проводить у «Шахтарі» масштабну трансформацію.


На першу гру третього раунду відбору ЛЧ-2021\2022 проти бельгійського «Генка» донецький колектив вийшов не тільки в статусі наймолодшої команди кваліфікації (середній вік — 22,6 року), а й маючи в «старті» лише двох українських виконавців.

 

Зрозуміло, що всі ідеї Де Дзербі підпорядковані єдиній меті — виходу його нової команди до групового раунду Ліги чемпіонів. І після гостьової перемоги над бельгійським віцечемпіоном (2:1) цих шансів у «гірників» дещо побільшало.


Здавалося б, команда, що торік у груповому раунді ЛЧ двічі переграла мадридський «Реал», не повинна мати особливого клопоту в нинішній кваліфікації.


Утім Де Дзербі будує абсолютно інший «Шахтар», а під час перебудови ексцесів не уникнути. У виїзному матчі з «Генком» український віцечемпіон пропустив першим, однак завдяки вдалим кадровим перестановкам італійського «коуча» «Шахтар» із перемоги розпочав лігочемпіонський відбір.


«Після цього матчу, думаю, футболісти зрозуміли, як потрібно грати. І це розуміння — вище середнього. Для мене велика честь працювати з хлопцями, котрі грають так, як я того прошу», — заявив Де Дзербі.

 

Водночас італієць наголошує, що питання виходу його команди до наступного кола залишається відкритим. «Результат першого матчу — хороший, але попереду ще матч-відповідь», — зауважує італійський наставник «гірників».


Попри важливість повторного побачення з «Генком» зрозуміло, що помічники Де Дзербі з підвищеною увагою вивчають можливого суперника донецького клубу в наступному раунді відбору.

 

Після першого поєдинку в парі «Монако» — «Спарта» все виглядає доволі зрозуміло. Маючи перевагу в два м’ячі, третя команда французького чемпіонату навряд чи пропустить свого чеського візаві до вирішального раунду кваліфікації ЛЧ.


А от очільник «Генка» Джон ван ден Бром каже, що у матчі-відповіді у «гірників» легкого життя не буде.

 

«У нас усе ще залишаються шанси. Наступного вівторка буде непросто не тільки нам, а й «Шахтарю». Ми продемонстрували, що маємо відмінні якості під час володіння м’ячем. Наша команда також може бути небезпечною, створювати моменти, й наше завдання — виконати це в повторному поєдинку», — наголосив очільник «Генка».

 

Утім від початку сезону підопічні ван ден Брома не виграли ще жодного поєдинку, тож перевершити «гірників» у Києві їм буде неймовірно складно.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Кваліфікація. Третій раунд. Перші матчі. «Генк» (Бельгія) — «Шахтар» (Україна) — 1:2 (Онуачу, 39 — Тете, 63 (пен.); Патрік, 81), «Спарта» (Чехія) — «Монако» (Франція) — 0:2.