Хто на виліт восени? Щонайменше на трьох-чотирьох міністрів чекає відставка

03.08.2021
Хто на виліт восени? Щонайменше на трьох-чотирьох міністрів чекає відставка

Кого з уряду Шмигаля звільнить восени команда Зеленського? (Фото з відкритих джерел)

Не встигло охолонути крісло після відставки очільника Міністерства внутрішніх справ Арсена Авакова, як почали ширитися чутки про те, що вже восени на урядовців чекають нові кадрові перестановки.

 

Про це під час одного зі своїх інтерв’ю обмовився керівник фракції «Слуга народу» Давид Арахамія.

Щоб не сталося «великої кризи»

Відставка всього Кабміну — малоймовірна, оскільки це спричинить «велику кризу», адже  одномоментно необхідно знайти чимало відповідних кандидатів, а потім ще й дочекатися, допоки закінчиться їхній «випробувальний термін» у пів року. Утім «точкові» зміни в уряді — очевидні.

 

«Я точно можу пообіцяти, що буде як мінімум 3-4 кадровi рішення восени в уряді. А які, давайте залишимо це інтригою», — наголосив керівник пропрезиденської фракції Давид Арахамія.


Політолог Володимир Фесенко вважає, що президент може прийняти рішення знайти рішучішого та енергійнішого прем’єра, який не боятиметься брати на себе відповідальність за важливі економічні рішення.

 

У такому випадку в нас міг би з’явитися і новий прем’єр-міністр, і, відповідно, новий уряд. Утім більш вірогідним є часткове оновлення Кабміну.


Найсерйозніші зміни назрівають у Мінобороні. Щойно позбулися своїх посад три заступники — Олександр Миронюк, Ігор Старобінський та Ігор Халімон.

 

Не припиняються чутки про відставку й самого міністра Андрія Тарана, адже його ім’я найчастіше звучить при обговоренні кадрових перестановок.


Володимир Фесенко каже, що рішення про звільнення чиновників було прийнято після ретельного аналізу їхньої діяльності. А зауваження й претензії до кожного з них були суттєвими.

 

Тож чистка в Міноборони відбулася не просто так, а лише після того, як в уряді визнали провал роботи цих чиновників за найважливішими напрямками. І, обираючи між заступниками і міністром, останнього вирішили  залишити. Принаймні до вересня.


«У Тарана з’явився ще один шанс, ще один так званий ви­пробувальний період. І якщо він зi своєю новою командою продемонструє реальну роботу, може залишитися на посаді міністра», — зазначив політолог.


Хто може стати відповідальним за Збройні сили України? Одна з претенденток на цю роль — Ірина Верещук, яка вже намагалася пересісти з депутатського крісла в крісло мера.

 

Щоправда, в неї так і не вийшло. Критикувати нинішнього міністра оборони Андрія Тарана нардепка не поспішає, мовляв, оцінку його роботі вже дав профільний комітет.

 

А ось про готовність очолити відомство Верещук заявила: «Так, я би погодилась. Я це вже говорила тисячу разів і сприйму це як наказ. Тому що, працюючи в Комітеті з національної безпеки, оборони та розвідки, чудово розумію, чого потребує сьогоднішня армія, коли ми говоримо про реформування. А Міністерство оборони — це той політичний орган, де на чолі має стояти політик».  


Та експерти з військових питань вважають, що перспектива отримати на посаді голови Міноборони першу в історії жінку, а саме пані Верещук, нічого хорошого не несе.

Малюська, Ткаченко та Венедіктова: хто наступний?

Ще один міністр, чутки про звільнення якого  ширяться давно, — Денис Малюська. Уряду  Шмигаля він дістався у спадок від Олексія Гончарука і є одним із небагатьох, хто залишився з «попередників».

 

Міністр юстиції запам’ятався широкому загалу епатажними фото і піаром на відремонтованих тюремних камерах.

 

Хоч пан Малюська тісно співпрацює з Банковою, публічно активно підтримує президента, проти нього грає один фактор — він не зовсім «свій» у команді прем’єра. Його несприйняття вже обговорюють у Раді.


Хитається крісло і під міністром культури Олександром Ткаченком, якому не забудуть історичні зв’язки з олігархом Ігорем Коломойським.

 

З іншого боку, президента пан міністр також знає давно, адже багато років тісно співпрацював iз ним та студією «95 квартал». В уряд Ткаченко прийшов як людина Зеленського.


Експерти кажуть, що вагомих зауважень та нарікань на його роботу з боку офісу президента немає. Утім переконані: якщо Ткаченка звільнять з посади, то це буде не що інше, як натяк на те, що вже почалась боротьба з олігархами.


Серед імен претендентів «на виліт з моновлади» є навіть прізвище генпрокурорки Ірини Венедіктової.

 

Однак раніше середини вересня гучних відставок і перезавантаження уряду чекати не варто. До 15 вересня Кабмін має сформувати проєкт бюджету. Тому до того часу він залишатиметься непорушною «священною коровою».


Та ніхто з високопосадовців не є недоторканним. Політолог Володимир Фесенко зазначає, що в зону ризику, коли ми говоримо про кадрову політику, може потрапити кожен. І якщо до роботи конкретних чиновників є серйозні зауваження, рішення про відставку будуть неминучими.