Американець отримав у спадок неповернуті майже сто років тому бібліотечні книжки

03.08.2021

Житель американського містечка Сомервіль Боб Альварес, як у тій казці про Кота в чоботях, мабуть, не надто зрадів спадку, який отримав після продажу в 2010 році будинку його покійної тітки.

 

Йому, як наймолодшому сину з казки, перепали... ні, не кіт і не чоботи, а книжки.

 

Вони довго лежали в Боба у скрині без уваги, аж поки нещодавно той не захотів їх переглянути. І яким же було його здивування, коли він виявив серед 39 книжок десяток, які були взяті в місцевій бібліотеці.


Річ у тім, що тітка Альвареса — Хелен Годайміс — померла ще в... 1937 році.

 

Дівчина тоді, мабуть, навчалася ще в школі, адже серед книжок були й підручники, але захворіла на грип, який дав ускладнення, після чого вона померла. А книжки так і залишилися в будинку майже на століття.


Спадкоємцю Хелен дуже повезло, адже саме нещодавно, 1 липня, було відмінено систему штрафів за невчасно здані в бібліотеку книжки.

 

Про це Боб Альварес дізнався, зателефонувавши відразу після виявлення бібліотечних книжок у книгозбірню, куди й відніс свою «знахідку».

 

Там йому пояснили, що ще донедавна за кожен прострочений день потрібно було сплачувати по 5 центів, а коли набігало 10 доларів, боржник узагалі позбавлявся права користуватися послугами бібліотеки. За майже сторічний період заборгованість Хелен Годайміс склала б 1500 доларів.

 

Невідомо, чи сплачував би за законом її спадкоємець цю суму в разі, якби згадану каральну норму не відмінили.