Чик-чик, я в будиночку: Київщина переживає бум будівництва індивідуального житла

30.07.2021
Чик-чик, я в будиночку: Київщина переживає бум будівництва індивідуального житла

Котеджне містечко в селі Рожни: будинки ростуть немов гриби після дощу. (Фото з сайту lun.ua)

Постійно «курсуючи» з дружиною вихідними між Києвом і батьківською садовою ділянкою, що на Київщині, звернули увагу, що буквально за останній рік-два почали як гриби, лавиноподібно — з’являтися котеджні містечка.

 

Зокрема, в тому ж с. Зазим’я (за рахунок безбожно вирубаного лісу) і, наприклад, у селах Рожни та Пухівка як гарячі пиріжки скуповують земельні ділянки.


Коли детальніше почав цікавитися цією темою, то з’ясувалося, що ринок земельних ділянок під індивідуальне будівництво саме у Київській області переживає бум і почав зростати на… 15-20% на рік. За прогнозами експертів, унаслідок цього ціни також зростатимуть до 20% щороку.


За словами спеціалістів, ринок земельних ділянок активно розвивався у 2005—2008 роках, а в минулому році почався схожий процес.

 

Зокрема, з першого червня 2020 року до 31 травня 2021 року кількість пропозицій земельних ділянок під індивідуальну забудову в Україні перевищила 530 тисяч.

 

Щомісячна кількість таких оголошень коливалася в діапазоні 40-50 тисяч.


Лідером за кількістю пропозицій є Київщина. Найпопулярнішими в області є пропозиції з продажу невеликих ділянок — до 15 соток (67% від загальної кількості). Зростання популярності землі під приватне будівництво експерти пояснюють психологічними наслідками пандемії та обмеженістю інвестиційних інструментів.


Головним критерієм формування ціни є близькість до столиці — 5-10 кілометрів. Також враховуються часові витрати на дорогу до міста, ідеальний час — 15-20 хвилин. Другим важливим фактором ціноутворення є статус та інфраструктура території.

 

Наявність комунікацій — газу та електрики — може підняти вартість ділянки наполовину (до 60%). Наявність поблизу ділянки озера, річки або лісу автоматично додасть до її вартості ще 20%.


Ціни на земельні ділянки під приватне будівництво стартують від 500 доларів за сотку в сільській місцевості на відстані понад 50 кілометрів від Києва і сягають 5 тисяч доларів за сотку на відстані до 5 кілометрів від столиці.


Найдорожче оцінюються земельні ділянки в містах Київської області. Так, в Обухові ціна за сотку сягає 2,3 тисячі доларів, в Ірпені та Білій Церкві — 3 тисячі доларів, у Бучі та Славутичі — 5 тисяч. Найпопулярнішим напрямком, за запитами клієнтів, є Житомирське шосе.


За останній рік у 20-кілометровій зоні від Києва ліквідна земля подорожчала на 10-15%. За оцінкою порталу Domik.ua, за останній рік ціни в передмісті Києва зросли на 20%.

 

За прогнозами Асоціації ріелторів, до кінця 2021 року вартість найбільш затребуваних ділянок може зрости ще на 7%. До кінця 2021 року ціни на ділянки під індивідуальне будівництво зростуть на 20%, і цей тренд збережеться впродовж найближчих років.


Тож якщо ви вирішили придбати житло або ж земельну ділянку під Києвом — не тягніть гуму, а якнайшвидше втілюйте свою мрію у життя.