Росіяни модернізували свої безпілотники «Орлани» - вони допомагають артилерії коригувати вогонь

27.07.2021

Минулі вихідні зустріли сумною звісткою — у шпиталі в Харкові помер військовослужбовець 57-ї окремої мотопіхотної бригади Дмитро Сівоконь, важко пораненений напередодні в районі ООС.

 

Про смерть воїна повідомила харківська волонтерка Ярина Чаговець із «Сестер милосердя АТО».

 

Сівоконь був госпіталізований після обстрілу в Луганській області. За інформацією львівської волонтерки Світлани Сидоренко, в бійця залишилися дружина з двома дітьми (два з половиною і дев’ять років) та 13-річний син від першого шлюбу. За даними сайту «Новинарня», Дмитро Сівоконь — сьома бо­йова втрата ЗСУ з початку липня.


Згідно зi щоденними зведеннями пресслужби штабу Об’єднаних сил, протягом минулого тижня російсько-окупаційні війська 53 рази порушували режим припинення вогню.

 

Противник обстрілював (і продовжує це робити) позиції Збройних сил України з протитанкових ракетних комплексів, станкових протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї.

 

Водночас істотно збільшилася кількість зафіксованих польотів безпілотних літальних апаратів, які запускали незаконні збройні формування з метою повітряної розвідки і коригування вогню артилерії.

 

Переважно це БПЛА типу «Орлан-10» та квадрокоптери.

 

Протягом минулого тижня зафіксовано сім їхніх прольотів. Загалом упродовж липня БПЛА росіян 28 разів перетинали лінію розмежування. Про порушення режиму припинення вогню українська сторона інформувала ОБСЄ.


Як написав Роман Донік, військовий волонтер та розробник БпАК, така активність ворожих безпілотників пов’язана із застосуванням уже оновлених моделей «Орлана». «Кілька місяців тому росіяни проабгрейдили свої «Орлани-10».

 

Судячи з усього, камеру поставили кращу та підняли висоту польоту мінімум на 500 м... Тобто зараз це мінімум 5 тис. 500 м над рівнем моря. З того часу «Орлани» масово висять над лінією фронту.

 

Проблема в тому, що стеля у ракет «Оса» (зенітно-ракетний комплекс.— «УМ») — 5 тис. м над рівнем моря. А ЗРК, які можна застосовувати ефективно на висоті понад 5 км, можна використовувати винятково з дозволу главкома».


Протягом 24-25 липня в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано 20 порушень режиму припинення вогню.

 

Неподалік Новозванівки російські найманці вели вогонь з озброєння БМП-1, автоматичних станкових гранатометів і великокаліберних кулеметів, поблизу Кримського — з автоматичних станкових гранатометів.

 

Біля Авдіївки росіяни відкривали вогонь iз мінометів 82-го калібру, на околицях Нью-Йорка чотири рази гатили з мінометів 120-го та 82-го калібру, а також станкових протитанкових гранатометів.

 

У напрямку Новотошківського збройні формування Російської Федерації застосовували станкові протитанкові гранатомети, неподалік Причепилівки — тричі обстрілювали українські позиції з автоматичних станкових гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї.

 

Поряд iз Південним i Широким російсько-окупаційні війська здійснювали обстріли зі станкових протитанкових гранатометів, автоматичних станкових гранатометів і великокаліберних кулеметів.

 

Біля населених пунктів Новоолександрівка та Золоте-4 ворог застосовував протитанкові ракетні комплекси, а поблизу Водяного — міномети 120-го калібру.


У результаті обстрілів один військовий отримав осколкові поранення, інший — бойове травмування. Воїни перебувають у лікувальному закладі. Стан поранених — середньої тяжкості. На обстріли російсько-окупаційних військ наші захисники відкривали вогонь у відповідь.


Станом на першу половину дня 26 липня зафіксовано неодноразове порушення режиму припинення вогню. У результаті прицільного обстрілу окупантів четверо військових ООС отримали осколкові поранення, ще троє — бойові травмування. П'ятеро із семи постраждалих — жінки.