У Токіо вперше в історії Олімпійських Ігор кожна країна матиме одразу двох прапороносців

23.07.2021
У Токіо вперше в історії Олімпійських Ігор кожна країна матиме одразу двох прапороносців

Українські спортсмени матимуть достатньо нагод, аби піднятися на олімпійський п’єдестал у Токіо. (Фото з сайту noc-ukr.org.)

До останнього моменту не було стовідсоткової впевненості в тому, що Олімпіада-2020 в Токіо відбудеться.

 

Навіть за кілька днів до офіційної церемонії відкриття Ігор у столиці Японії олімпійців попереджали про можливе скасування змагань.

 

Мовляв, різке погіршення епідситуації з коронавірусом може зруйнувати всі плани.


Але за добу до старту XXXII Літніх ігор уже мало що свідчило про те, що величезний проєкт вартістю близько 14 мільярдів доларів заблокують.

 

Водночас для окремих спортсменів, які вже в токійському аеропорту здали позитивний тест на коронавірус, змагання все ж не відбудуться.

 

Серед них — чилійська тхеквондистка Фернанда Агірре, котра стала першою, кого через сумнозвісний вірус організатори відсторонили від Ігор. Тож тепер замість виходу на татамі вона відбуватиме 14-денну ізоляцію.


Водночас слід наголосити, що всі змагальні баталії та урочистості проходитимуть без глядачів. Порожньою буде й головна арена Олімпіади-2020 під час церемонії відкриття.

 

На думку японських економістів, через відсутність уболівальників на трибунах країна-організатор Ігор недоотримає понад один мільярд доларів.


У такому разі зрозуміло, що головна стаття прибутку — це продаж телевізійних прав на показ токійської Олімпіади. Традиційно велика увага телеглядачів буде прикута до офіційної церемонії відкриття Ігор.

 

І тут організатори обіцяють одну велику новацію. Уперше в історії країни-учасниці Ігор матимуть одразу двох прапороносців — чоловіка та жінку. У такий спосіб Міжнародний олімпійський комітет демонструє свою позицію щодо відстоювання принципів гендерної рівності.


При цьому в українській збірній права нести національний прапор удостоїлися найдосвідченіші спортсмени — олімпійська чемпіонка з кульової стрільби Олена Костевич та чемпіон світу з фехтування Богдан Нікішин.

 

Іменита українська майстриня стрільби наголосила, що для неї це п’яті в кар’єрі Ігри й вона вже давно мріяла виконати цю почесну місію.

 

При цьому капітан української команди шпажистів подякував колегам за довіру й повагу до його персони, котрій випала роль прапороносця.


Нагадаємо, що Україну на Іграх у Токіо представлятиме незвично мала кількість спортсменів — лише 157 осіб.

 

Утім, як прогнозує американська аналітична компанія Gracenote, збірна України може розраховувати на 21 нагороду: шість золотих, сім срібних та вісім бронзових.

 

Без сумніву, своє вагоме слово мають сказати й наші прапороносці.


Напередодні відповідальних стартів вітчизняних збірників в Олімпійському селищі відвідав президент НОК України Сергій Бубка й поділився з ними деякими «рецептами» чемпіонів: «Перед змаганнями ви не повинні нервувати й думати про виступ. Відволікайтесь! Читайте книги, дивіться корисні фільми. Думайте позитивно».


Вочевидь навіть найдосвідченiшим спортсменам упоратися з емоціями в умовах коронавірусної пандемії буде непросто. Тож, думається, в медальній боротьбі найбільше пощастить тим, кому найкраще вдасться відмежуватися від незвичних зовнішніх обставин.