Вітер зі Сходу: Ада Роговцева у день народження презентувала фільм про війну на Донбасі

20.07.2021
Вітер зі Сходу: Ада Роговцева у день народження презентувала фільм про війну на Донбасі

Ада Роговцева. (Фото Валентини САМЧЕНКО.)

Cвітло, в промінях якого хочеться залишитися; вогонь, біля якого зігрівається душа; ковток свіжого повітря в спекотну пору; епоха, легенда; серце жінок України — вдів і матерів, які втратили синів у семилітній сучасній війні Росії проти нашої країни.

 

Це лише маленька дещиця слів про незрівнянну Аду — Актрису і Людину з великим серцем, яке роздаровує талант і любов тим, кому це найнеобхідніше.

 

Своє 84-ліття Ада Роговцева зустрічала з рідними, колегами, однодумцями і шанувальниками 16 липня у столичному Будинку кіно передпрем’єрним показом документально-публіцистичного фільму «Вітер зі Сходу».


«Серце країни зараз б’ється на сході. Ми маємо їхати до людей...» — так вирішила Ада Миколаївна в 2014-му.

 

І вже серпень того року став початком поїздок акторки з невеликою командою туди, де стріляли по-справжньому і за якихось 60-100 метрів. Ці виступи артистів на імпровізованих сценічних майданчиках серед воєнних руйнувань украй були необхідні бійцям, щоб відчути, що про них пам’ятають, що їхнє служіння потрібне Україні.


— Мене не лякає близькість війни, — щиро каже акторка. — Там, поруч із передовою, боїшся тільки свого страху. А ще усвідомлюєш, що тим, котрі під постійним вогнем ворога, ще важче. Великих статків у мене немає, тому вирішила для себе, що маю своєю творчістю підтримувати наших захисників. Зустрічаюся з ними, щоб поспілкуватись, і не лише зі сцени. Знаю, що вони потребують материнської ласки, доброго, щирого слова. Обійняти солдата, потримати за руку, як мати, дружина, сестра, як донька, — це дуже важливо для наших чоловіків.


«За твоїми плечима —
Життя. Любов. Батьківщина.
А ще молода дівчина,
Яка вже біжить по полю.
Свою затискає долю.
Твою затискає долю.
Й тягне. І тягне. І тягне
Тебе з цього клятого поля.
На ньому б пшеницю саджати...
Гармати. Міни. Гранати.
За твоїми плечима
стоїть вітер з заплаканими очима.

Як же добре вас зустрічати, солдати, живими!» — проникливо читає Ада Роговцева у фільмі «Вітер зі Сходу».


Спочатку просто знімали відео поїздок, а потім пристали на переконання Олексія Кужельного, що все, що відбувається на сході України впродовж семилітньої війни, а вже веде відлік восьмий рік, — має стати окремим фільмом і нагадувати про війну Росії проти України та мужність і відвагу українських захисників.

 

Загалом створили щемне поєднання життя мирного, акторської творчості та біди на Донбасі, які переплітаються — бо справді є одним цілим, життям держави Україна.


У фільмі знімалися: Ада Роговцева, Ахтем Сеітаблаєв, Лариса Руснак, Світлана Орліченко, Катерина Степанкова, Володимир Маляренко, Богдан Жданов, Олександр Кришталь, Ірина Горшкова, Матвій Скляренко. Продюсерами стали Віктор Самойленко Богдан Жданов, Наталія Хазан, Марина Таргонська, Вікторія Жиленкова. Режисер-постановник — Катерина Степанкова.

 

Донька Ади Миколївни також серед авторів сценарію — разом з Оксаною Павловою та Віолеттою Кіртокою. Оператор-постановник Олексій Степанков-Ткаченко.

 

У фільмі використано твори Олександра Довженка та сучасних українських письменників: зокрема, Олени Степової, Лєри Бурлакової, Дмитра Лазуткіна та Юрія Іздрика.


Допрем’єрний показ і день народження Ади Роговцевої завершився на Михайлівській площі. І це вже традиція цієї тендітної великої Артистки й Українки зі званням Героя України — привозити квіти після виступів до Стіни пам’яті полеглих за Незалежність і свободу.